időjárás 1°C Angelika 2023. január 27.
logo

Újabb fejlesztés a rákgyógyításban

Elek Nikoletta
2021.11.02. 19:51 2021.11.02. 20:04
Újabb fejlesztés a rákgyógyításban

Új CT tervezőrendszert vett a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, amely lényegesen javítja a betegbiztonságot közölte az emberi erőforrások minisztere a sugártervező berendezés átadása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Kásler Miklós hangsúlyozta: a Markusovszky Oktatókórház Nyugat-Magyarország legnagyobb központja, tevékenysége több szakma esetében is túlnyúlik a megyehatáron. Az egészségügyi intézmény onkológiai regionális központként jól felszerelt, folyamatos fejlesztése töretlen az utóbbi években húzta alá.

A 400 millió forintért megvásárolt berendezésről szólva a tárcavezető elmondta: az új készülék már úgy tervezi meg a sugár útját, hogy a tumort maximális dózissal lehessen elérni, ugyanakkor a környezetében lévő ép szöveteket maximálisan meg lehessen kímélni. 

Fotó: Miklósi H. Csaba

– A készülék segítségével képfúziót lehet létrehozni, az új CT-tervezőrendszer magas fokú, háromdimenziós térbeli felbontásra is alkalmas – magyarázta. Az orvos-miniszter arra is kitért, hogy a kórház 1,2 milliárd forint értékben két lineáris gyorsító cseréjét tervezi. Hangsúlyozta, arra törekednek, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Az említett fejlesztések kapcsán Hende Csaba országgyűlési képviselő rámutatott: a lineáris gyorsítók tervezett beszerzése hatalmas beruházás a Szombathelyen, Vas megyében és a régióban élők szempontjából is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.