Újabb fejlesztés a rákgyógyításban

A berendezés már úgy tervezi meg a sugár útját, hogy a tumort maximális dózissal lehessen elérni, a környezetében lévő ép szöveteket pedig teljes mértékben meg lehessen kímélni.

2021. 11. 02. 19:51
null
Fotó: miklosihcsaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új CT tervezőrendszert vett a szombathelyi Markusovszky Egyetemi Oktatókórház, amely lényegesen javítja a betegbiztonságot közölte az emberi erőforrások minisztere a sugártervező berendezés átadása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón. Kásler Miklós hangsúlyozta: a Markusovszky Oktatókórház Nyugat-Magyarország legnagyobb központja, tevékenysége több szakma esetében is túlnyúlik a megyehatáron. Az egészségügyi intézmény onkológiai regionális központként jól felszerelt, folyamatos fejlesztése töretlen az utóbbi években húzta alá.

A 400 millió forintért megvásárolt berendezésről szólva a tárcavezető elmondta: az új készülék már úgy tervezi meg a sugár útját, hogy a tumort maximális dózissal lehessen elérni, ugyanakkor a környezetében lévő ép szöveteket maximálisan meg lehessen kímélni. 

Fotó: Miklósi H. Csaba

– A készülék segítségével képfúziót lehet létrehozni, az új CT-tervezőrendszer magas fokú, háromdimenziós térbeli felbontásra is alkalmas – magyarázta. Az orvos-miniszter arra is kitért, hogy a kórház 1,2 milliárd forint értékben két lineáris gyorsító cseréjét tervezi. Hangsúlyozta, arra törekednek, hogy ez minél hamarabb megtörténjen. Az említett fejlesztések kapcsán Hende Csaba országgyűlési képviselő rámutatott: a lineáris gyorsítók tervezett beszerzése hatalmas beruházás a Szombathelyen, Vas megyében és a régióban élők szempontjából is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.