időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

A kormány öt százalékkal emeli a nyugdíj összegét

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2021.12.12. 11:28 2021.12.12. 16:19
A kormány öt százalékkal emeli a nyugdíj összegét

A korábban tervezettnél magasabb jövő évre várható infláció miatt a kormány a nyugdíj összegét öt százalékkal emeli meg, hogy ne kelljen utólag korrigálni

 tájékoztatott a családokért felelős tárca nélküli miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Novák Katalin kiemelte: a kormány célja, hogy megőrizze a nyugdíjak vásárlóértékét, ezért a nyugdíjemelés mértéke mindig az inflációt követi. Ha pedig az infláció nagyobb a tervezettnél, utólag kifizetik azt a nyugdíjasoknak. Idén például két részletben fizettek nyugdíjkorrekciót tette hozzá. A politikus rámutatott, hogy idén az infláció magasabb a vártnál, ezért a kormány a jogszabályban meghatározottnál korábban korrigál. 

Novák Katalin arra is kitért, hogy

a gazdaság teljesítményének növekedése annak köszönhető, hogy Magyarországon a koronavírus-járvány alatti legrosszabb időkben is sokan döntöttek úgy, hogy munkát keresnek, és mindenképpen dolgoznak. 

A gyermeket nevelő szülők személyi jövedelemadóját is a nehéz időszakra tekintettel térítik vissza fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a kormány politikájának az alapja az, hogy aki kiveszi a részét a közös feladatokból, az minél inkább részesüljön az eredményekből. Erről szól a 25 év alattiak szja-mentessége és az is, hogy jövőre teljes egészében visszaépítik a 13. havi nyugdíjat emlékeztetett, jelezve:

a 2,5 millió nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő februárban kapja meg a már öt százalékkal emelt összegű 13. havi nyugdíjat. 

Arra, hogy az ellenzék szerint ez „felesleges pénzszórás”, a miniszter úgy reagált: a magyar dolgozó emberek pénztárcájának gyarapítása a legjobb befektetés, a kormánynak pedig az a dolga, hogy amit lehet adócsökkentéssel, adó-visszatérítéssel, családtámogatásokkal a magyar dolgozó embereknek adjon.

Borítókép: Nyugdíjasok vásárolnak (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.