A vezérigazgató szerint a BKV nem érintett az újabb botrányban

Költségvetési csalás miatt folytatnak vizsgálatot egy olyan cég ellen, amely korábban a BKV-val állt kapcsolatban – jelentette be Hadházy Ákos független képviselő. A közlekedési vállalat vezérigazgatója lapunknak elmondta, ellenük nem folyik vizsgálat, nem is volna miért.

Kerékgyártó György
2021. 12. 10. 16:30
HADHÁZY Ákos
Budapest, 2018. június 4. Hadházy Ákos, az LMP parlamenti képviselõje az Országgyûlés plenáris ülésén 2018. június 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem szerencsés, hogy a BKV neve belekeveredik egy olyan botrányba, amiben a cégnek nincs felelőssége – mondta a Magyar Nemzetnek Bolla Tibor, a közlekedési vállalat vezérigazgatója.

Az ügy előzménye, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő nyilvánossága hozta: a Völner-ügy után újabb botrányos ügyben folytatnak nyomozást, ezt Polt Péter legfőbb ügyész is elismerte. Hadházy szerint a nyomozás a SYS IT ellen folyik, amely 2019-ben informatikai fejlesztésre nyert közbeszerzést a BKV-nál, „az alvállalkozók nem vagy nem teljesen végezték el a munkát, ellenben számláztak, vagyis munka nélkül kaptak pénzt”. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen és bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyik.

Bolla Tibor a Magyar Nemzetnek úgy nyilatkozott, a történet ennél bonyolultabb. A BKV valójában még a Demszky-érában, 2009-ben kötött tízéves szerződést a Synergonnal, amely idővel bizonytalan pénzügyi helyzetbe került, ezért a vállalt feladatokat jogutódlással vette át a SYS IT. 2019-ben, a szerződés lejártakor a BKV újabb közbeszerzést írt ki, amelyet konzorciumként, jelentős referenciával rendelkező vállalatokat jelölve alvállalkozóként nyert el újra a SYS IT.

– A BKV befizet minden adót, és csak valós teljesítés ellenében, a szerződésben foglaltaknak megfelelően fizet ki összegeket – mondta lapunknak a vezérigazgató. – Az, hogy egy velünk kapcsolatban álló cég hanyagul bánik az alvállalkozóival, már nem a mi ügyünk, ezért is szerencsétlen, hogy a BKV neve belekeveredett az ügybe.

Lapunk értesülései szerint az ilyen ügyekben a BKV saját hatáskörben dönt, ezekre a közgyűlésnek vagy a Városházának sincs ráhatása.

Borítókép: Nem szerencsés, hogy Hadházy Ákos bejelentése azt sejteti, mintha a BKV-nak is volna felelőssége az ügyben (Kép: Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.