időjárás 6°C Andor , András 2023. november 30.
logo
Mocsárosdűlő ügye után már nem hisznek a főpolgármesternek

Elterelés Karácsony ígérete a Szalamandra-völgy védelméről

Hertelendy Gábor
2021.12.08. 05:45 2021.12.08. 08:19
Elterelés Karácsony ígérete a Szalamandra-völgy védelméről

A budaligeti Szalamandra-völgy megmentéséről szóló Karácsony-bejegyzés valójában csak elterelés a Mocsárosdűlő ügyéről – mondta lapunknak Bús Balázs óbudai önkormányzati képviselő. Gór Csaba II. kerületi frakcióvezető jó kezdeményezésnek tartja a védetté nyilvánítást, ám a főpolgármester szavahihetőségét kétségbe vonja.

Karácsony Gergely elterelné a figyelmet a Mocsárosdűlő ügyéről, a főváros továbbra is úgy tesz, mintha nem lenne része 268 ezer négyzetméter, amit lakóparképítésre kijelöltek – reagált a Magyar Nemzetnek Bús Balázs óbudai önkormányzati képviselő a főpolgármester bejegyzésére. Karácsony Gergely a napokban azt írta: „Védett területté fogjuk nyilvánítani a »Szalamandra-völgyet«, a Budaliget és Solymár közötti utolsó még be nem épített keskeny erdőt!” – Nem a Mocsárosdűlő, hanem a II. kerületi Szalamandra-völgy néz szembe a beépítés veszélyével, egy hetvenéves bükkerdő tele védett állattal – írta közösségi oldalán Karácsony Gergely. 

– A Mocsárosdűlőn az ég világon semmit nem védtek meg, ugyanis az a változtatási tilalom van érvényben, amit én rendeltem el. Az egész terület idáig zöld volt, és azt látjuk, hogy csak 650 ezer négyzetméter megvédéséről beszél a Mocsárosdűlőről, amely a kétharmada a teljes területnek 

– fejtette ki Bús Balázs. Emlékeztetett arra, hogy az óbudai Fidesz-frakció hetekkel ezelőtt benyújtotta a Mocsárosdűlő megvédésére irányuló előterjesztést. Ezután Szkaliczki Tünde momentumos frakcióvezető – zavaros politikai okokra hivatkozva – kezdeményezte, hogy vegyék le napirendről az ügyet, amelyet megszavazott a többség.

 

Gór Csaba, a II. kerületi Fidesz frakcióvezetője jó kezdeményezésnek tartja a Szalamandra-völgy megvédését. 

– Azonban a Mocsárosdűlő-ügyet tekintve Karácsony Gergely szavahihetősége hagy kívánnivalót maga után 

– jegyezte meg az önkormányzati képviselő, aki Őrsi Gergely II. kerületi polgármester javaslatára a védett területté nyilvánítást támogatja. – Legutóbb áprilisban foglalkoztam az üggyel, amikor arról kaptam lakossági bejelentést, hogy fakitermelés kezdődött annak a területnek a közelében, ahol a foltos szalamandra kolónia lakik. A Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal közösen derítettük fel, hogy nem fenyegeti veszély a Budai Tájvédelmi Körzet határán, Solymár és Budapest között élő, különleges, kétszázötven-háromszáz példányt számláló fajt – fejtette ki Gór Csaba, aki reméli: ez a fővárosi kezdeményezés jobban sikerül, mint a Mocsárosdűlő esetében, ahol a baloldal előbb megígérte, hogy semmi sem épülhet, majd egy hangfelvétel lebuktatta a párbeszédes mutyit.

Mint ismert, egy friss Anonymus-hangfelvételen Barts J. Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezetője arról beszél, hogy a védett területen több százezer négyzetméteren ingatlan épülhetne, az építési szabályzatot pedig a befektetők érdekeihez igazítanák. A területet akkor is beépítenék, ha ez helyi ellenállásba ütközne – hangzott el. 

Borítókép: Karácsony Gergely. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.