„Matteo Salvini vagyok” – Különleges interjúkötet jelent meg magyarul

Matteo Salvinivel, Olaszország korábbi miniszterelnök-helyettesével, a Liga elnökével készített interjúkötetet jelentetett meg a PestiSrácok.hu karácsonyra. A megújuló európai jobboldal egyik vezéralakjaként számontartott, Orbán Viktor fontos szövetségesének számító Matteo Salvini száz, sokszor intim kérdésre válaszol a kötetben és közéleti hitvallását is kifejti. Mindehhez Bayer Zsolt írt ötvenoldalas bevezető tanulmányt, Európa megmentésének útjait keresve – írja a PestiSrácok.

Forrás: PestiSrácok.hu2021. 12. 11. 13:44
SALVINI, Matteo
Cernobbio, 2021. szeptember 5. Matteo Salvini, a Liga párt elnöke az Európai Ház - Ambrosetti elemzõintézet gazdasági fórumára érkezik az észak-olaszországi Cernobbióban 2021. szeptember 5-én. MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi Fotó: Matteo Bazzi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chiara Giannini olasz újságírónő és háborús tudósító 2019-ben, még Salvini miniszterelnök-helyettesi megbízatása idején írta meg e kötetet. Száz kérdést tett fel a migránshajókat feltartóztató, az olasz nemzeti identitást hosszú, balliberális, internacionalista züllés után újra megerősítő, a hétköznapi ember gondjaira rendkívül érzékeny politikusnak. A válaszokból egy vagány, mégis nagy víziókat alkotó, megfontoltan döntő politikus, egy klasszikus bohém hazafi portréja bontakozik ki – derül ki a cikkből.

A magyar kiadásnak különleges előtörténete van: Miklósi Klára a Bayer show vendégeként hívta fel a Hír TV műsorvezetője figyelmét Giannini portrékötetére, s ajánlotta fel, hogy elkészíti a magyar fordítást. Bayer Zsolt a PestiSrácok.hu-hoz irányította Miklósi Klárát. A közös gondolkodásnak más gyümölcse is lett: Bayer Zsolt és a Sajtóklub tagjainak felhívására 2019. október 19-én sok ezer magyar felemelő és megható szimpátiatüntetésen gyűlt össze Olaszország budapesti nagykövetsége előtt, hogy kifejezze szolidaritását a Rómában, „az olasz büszkeség napján” tüntető tömegek és Matteo Salvini mellett. Végül, kissé olaszosan hosszas egyeztetéssorozat után elkészült a magyar kiadás és annak előszava is.

Bayer Zsolt, a mi klasszikus bohém hazafink a vaskos, filozofikus magasságokba emelkedő bevezető tanulmányában így ír:

Nem tudom, hogy örökre elveszett, vagy még visszahozható, de ma, most nincsen, ez a szomorú, kétségbeejtő tény. Menjetek el, és nézzétek meg a saját szemetekkel. Nézzétek meg, hogy néz ki ma Bécs, nézzétek meg, mivé lettek a gazdag német burgerek ékszerdoboz városkái. Nézzétek meg a mai Münchent… Uramisten… Menjetek el Rómába, Nápolyba, és zokogjatok. Menjetek fel a Sacré-Coeurhöz, és nézzétek, hogyan árulják a lépcsőkön a mindent ellepő feketék a hamisított bóvlit. Próbáljatok ki egy romantikus esti sétát Marseille-ben…

A mi békebeli, gyönyörűséges Európánk odavan…

S ha most egy marslakó érkezne közénk, s neki kellene elmagyarázni, milyen is volt a mi békebeli Európánk, a mi derék marslakónkat ma kizárólag Prágába, Krakkóba, Varsóba, Pozsonyba, Kassára, Budapestre, Sopronba és Egerbe vihetnénk. Mert Európa ma mi vagyunk. Mi maradtunk. Európa ma ide szorult vissza, a mindig lesajnált, mindig lenézett, mindig kiröhögött, mindig meggyalázott Közép-Európába.

Ezt az Európát kell most megvédenünk. Mindenáron. Ez pedig Matteo Salvini nélkül nem fog menni. A többit pedig majd meglátjuk…

Chiara Giannini Matteo Salvini vagyok című, Bayer Zsolt bevezető tanulmányával ellátott kötete december 10-én jelent meg a PestiSrácok.hu kiadásában.

Kapható és előrendelhető a Magyar Menedék Könyvesházban (itt), az Anima könyvesbolthálózatban és országszerte a jobb könyvesboltokban. A nemzetközi papírhiány miatt csak korlátozott példányban elérhető, érdemes sietni a rendeléssel!

A teljes cikk elérhető a PestiSrácok.hu oldalán.

Borítókép: Matteo Salvini (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Matteo Bazzi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.