Párharc tört ki a Ligában Salvini magyar–lengyel szimpátiája miatt

A párt főtitkára és jobbkeze, Giancarlo Giorgetti nem ért egyet az európai reneszánsz kérdésében.

2021. 11. 05. 6:44
ORBÁN Viktor; MORAWIECKI, Mateusz; SALVINI, Matteo
Orbán Viktor videokonferencián tárgyalt a lengyel kormányfővel és az olasz Liga elnökével Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az olasz sajtó figyelmét nem kerülte el Matteo Salvini, a jobboldali Liga főtitkára, Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök tárgyalása. Egy új európai pártcsalád létrehozásának a terve nem új, hiszen Salvini idén áprilisban személyesen utazott Budapestre, hogy egyeztethessen Orbán Viktor kormányfővel.

 Salvini jobbkeze, Giancarlo Giorgetti gazdaságfejlesztési miniszter ezzel szemben több alkalommal utalt rá, hogy az Európai Néppárt soraiban látja a Liga helyét. Figyelmeztette a párt vezetőjét, hogy szakítson az európai szuverenitás harcosaival, a magyarokkal és a lengyelekkel. 

Az olasz sajtó értelmezése szerint a magyar–lengyel–olasz tárgyalás Salvini Giorgettinek célzott válasza is volt egyben. 

A főtitkár nem mutat ugyanis érdeklődést az egyre inkább balra tolódó Európai Néppárt iránt, továbbra is a szuverenista országok által megvalósított európai reneszánszban hisz, a magyarokban és a lengyelekben látja a szövetségeseit. A médiumok a Liga két legfontosabb szereplőjének párharcáról beszélnek, amely a politikai csoport megosztottságához vezetett. Salvini csütörtök délutánra rendkívüli tanácskozásra hívta össze a párt képviselőit a római alsóház épületében, ahol a sajtó feltételezései szerint bejelenti, hogy még az év lezárta előtt országos pártkongresszusra kerül sor, ahol mindenki elmondhatja, melyik vonalat támogatja.

A baloldali médiumok gyanakodva szemlélik az olasz jobboldali pártok magyar–lengyel szimpátiáját. 

Véleményük szerint Salvininek el kellene határolódnia az antidemokratikus kormányoktól, amelyek konfliktusok forrásait jelentik Európában. Előszeretettel hasonlítják a két ország vezetését a totalitárius diktatúrákhoz. Az Il Giornale napilap hasábjain Daniele Dell’Orco azonban kivont karddal vette védelmébe a magyarokat és a lengyeleket.

Pontosan az olasz baloldalnak kellene leckét vennie demokráciából, hiszen ők azok, akik megtagadják a népek nemzeti identitáshoz való jogát. A magyarok és a lengyelek jól ismerik a diktatúrákat, nemcsak a náci megszállás, hanem a kommunizmus több évtizedes igáját is hordozták

– írta a cikk szerzője. Hozzátette: a magyar és a lengyel miniszterelnököt az állampolgárok nagy többsége választotta demokratikus formában. 

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök videokonferencián vesz részt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvinivel, az olasz kormánypárti Liga vezetőjével Budapesten, a Karmelita kolostorban 2021. november 3-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.