Üzent a főorvos, aki hazánkban elsőként kapta meg a védőoltást

Kertész Adrienne, a Dél-pesti Centrumkórház infekciókontroll osztályának vezető főorvosa volt az első, aki megkapta a védőoltást egy évvel ezelőtt. A doktornő a Hirado.hu-nak mesélt az azóta eltelt időszakról és arról, hogy mit üzenne mindenkinek a koronavírussal kapcsolatban – írja a Hirado.hu.

Forrás: hirado.hu2021. 12. 26. 18:11
SZLÁVIK János; Kertész Adrienne
Budapest, 2020. december 26. Szlávik János infektológus fõorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezetõ fõorvost a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. Magyarországon Kertész Adrienne kapta meg az elsõ oltást. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első oltásra Szlávik János főorvos választotta ki a kórházi menedzsment egyetértésével.

A családom örült, mert féltettek engem és bíztak az oltásban, a barátaim pedig mihamarabb igyekeztek bekerülni az oltandók közé, mert példaértékűnek tartották, és nem tartoztak az oltást tagadók közé. Egészen biztos vagyok benne, hogy többen követték a példámat, konkrétan ismerőseim közül, de nagy valószínűséggel számomra ismeretlen embereknek is bátorítást adott

 – kezdte Kertész Adrienne a Hirado.hu-nak, aki arról is mesélt, hogy az eltelt időszakban mit élt meg sikerként és mi volt a legnehezebb számára.

„Visszagondolva a védőoltás bevezetése előtti időszakra, a 2019-es év végén a vuhani járványra, a WHO felhívására reagálva 2020. év elején kidolgoztuk a Dél-pesti Centrumkórház–Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetben a SARS-CoV-2 infekciókontroll szabályait, gyakorlatokat tartottunk, a lehetőségekhez mérten felkészültünk a betegek fogadására, kijelöltük a beteg vizsgálatának, felvételének, ápolásának stb. strukturális feltételeit, és az első betegek érkezésekor (2020. március 4.) „készen álltunk”. Ezt sikernek éltem meg. Sajnos közben a Covid–19 megbetegedés világjárvánnyá alakult, amellyel Magyarországnak és az egészségügyi rendszerünknek is szembesülnie kellett, és egyre több nehézséget, problémát kellett megoldanunk. 

A védőoltás kifejlesztése és Magyarországra érkezése – én voltam az első személy, akit az Európai Unióban beoltottak 

– nagy reményeket keltett mindenkiben, de a járvány így is hullámokban tört ránk, nagyon próbára tette az egészségügyi dolgozókat, és fájdalmat okozott a betegeknek és azoknak, akik szeretteiket elvesztették. Ezt nehéz volt megélni, és még ma sem tudjuk elfojtani érzéseinket, a küzdelem a vírussal, a járvánnyal nem szűnt meg” – tette hozzá.

A doktornő a Hirado.hu-nak elárulta azt is, hogy mi az, amit mindenkinek elmondana a koronavírussal kapcsolatban.

Az én üzenetem az, hogy mindenki oltassa be magát, aki még nem kérte, az vegye fel az elsőt, akit pedig már kétszer oltottak, minél előbb vegye fel a harmadik, emlékeztető oltást. Fegyelmezett magatartást tanúsítson mindenki saját magával és másokkal szemben, és az oltást tagadók vonják le a tanulságokat a veszteségekből, és oltassák be magukat. Legrégebbi európai oltottként én vagyok az élő bizonyíték, hogy semmi bajuk sem lesz a vakcinától.

Az eredeti cikket ITT érheti el. 

Borítókép: Szlávik János infektológus főorvos beoltja a Pfizer és a BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal Kertész Adrienne osztályvezető főorvost (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.