Az LMP és Márki-Zay Péter is elhatárolódik Gattyán Györgytől

A hat baloldali párt hivatalosan továbbra is Márki-Zay Pétert tekinti miniszterelnök-jelöltnek, annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben egyre többen nevezték őt vállalhatatlannak. Az összefogás elhatárolódik Gattyán György mozgalmától, közben népszavazásra készül.

Magyar Nemzet
2022. 01. 11. 9:03
Gattyán György
Székesfehérvár, 2020. május 7. Gattyán György, a Docler cégcsoport alapító-tulajdonosa a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központban tartott adományátadáson 2020. május 7-én. Hatvan teqballasztalt kaptak adományként magyarországi gyermekotthonok a Docler cégcsoport felajánlásaként. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem is kívánja tárgyalni a hat baloldali párt azt a lehetőséget, hogy tárgyaljon Gattyán György Megoldás Mozgalmával – derül ki az Index cikkéből. A szöveg Kanász-Nagy Mátét, az LMP társelnökét idézi, aki az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt minderről. A társelnök kevés részletet árult el, de beszélt a hat párt friss megállapodásáról. Így ír erről az Index: „a politikus a hatpárti megállapodás részleteiről meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott, de azt leszögezte, hogy mind a hat párt teljes mellszélességgel ott áll Márki-Zay Péter mögött. A szakmai kérdésekről szólva azt mondta, hogy mivel az LMP egy zöldpárt, azt szeretnék elérni, hogy nagyobb volumenű legyen a károsanyag-kibocsátás-csökkentési cél Magyarország számára. Hazánknak atomenergia-mentes országgá kell válnia.”

A televíziós interjúból az is kiderült, hogy az összefogás népszavazás kezdeményezéséhez gyűjt aláírásokat. Ennek célja, hogy a lakosság véleményét kérjék olyan ügyekben, mint a Fudan Egyetem építése, a Diákváros tervezése vagy éppen az álláskeresési járadék.

Közben a Megoldás Mozgalmat jegyző Gattyán György együttműködést ajánlott a baloldalnak, de ezzel kapcsolatban Kanász-Nagy úgy nyilatkozott, a mozgalom nem része a hatpárti összefogásnak, ezért nincs miről tárgyalni, a baloldal miniszterelnök-jelöltje pedig továbbra is Márki-Zay Péter.

Gattyán ajánlatával kapcsolatban Márki-Zay is megszólalt. Így ír erről a HVG.hu:

„»Aki nem az összefogott ellenzékre adja a szavazatát, az a Fidesz korrupt, egyre inkább pártállami struktúrájának a hatalmon maradását szolgálja« – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt, amikor a lap Gattyán György hétfői kijelentéseiről kérdezte. Gattyán hétfőn közzétett közleményében azt mondta, kormányváltást akar, ehhez pedig az ellenzék támogatását kérte, egyúttal javaslatokat fogalmazott meg az ellenzéki pártoknak, tárgyalni hívta őket.”

Borítókép: Gattyán György hiába tett ajánlatot, a baloldali összefogás nem kíván együttműködni vele (Fotó: Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.