időjárás 14°C Ferenc 2023. október 4.
logo

Idéntől többen jogosultak ingyenes gyermekétkeztetésre

Kreft-Horváth Márk
2022.01.30. 06:50
Idéntől többen jogosultak ingyenes gyermekétkeztetésre

A minimálbér összege több más juttatást is befolyásol, így az ingyenes bölcsődei és óvodai szociális étkeztetésre jogosultak körét is – mondta el a Magyar Nemzetnek az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy 

azok a kisgyerekek jogosultak ugyanis szociális étkeztetésre, akik családjában az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg a kötelező legkisebb nettó munkabér 130 százalékát. Tehát a minimálbér 200 ezer forintra emelésével már azok is igényelhetik az ingyenes étkeztetést, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el a 172 900 forintot. 

Az államtitkár rámutatott: ez azt jelenti, hogy 

húsz százalékkal magasabbra került az a jövedelmi plafon, ameddig még igényelhető ez a természetbeni juttatás, így jelentősen bővül a jogosultak köre. 

– Az ingyenes étkeztetés a jövőben is jövedelmi megkötés nélkül jár a nagycsaládosoknak, illetve azoknak a családoknak, ahol tartósan fogyatékos vagy beteg gyermek él – emlékeztetett nyilatkozatában Rétvári Bence. 

Az államtitkár hozzátette: 

ma már magasabb a minimálbér, mint 2010-ben az átlagbér volt. A szociális gyermekétkeztetésre fordítható források pedig 31 milliárd forintról 87 milliárd forintra, azaz közel háromszorosukra emelkedtek 2010 óta. 

– Elkötelezettek vagyunk abban, hogy minél szélesebb körben biztosítsuk a gyermekek számára a napi többszöri egészséges étkezés lehetőségét. Mert Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra! – zárta gondolatait a kormánypárti politikus. 

Folytatódik a Magyar falu program

Három éve kezdték el fejleszteni a falvakat, de addig folytatják, amíg minden falusi intézményt, utcát, járdát fel nem újítanak.

Borítókép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára (Fotó: Kurucz Árpád)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.