Kásler Miklós: Az omikron lefolyása enyhébb, mint a korábbi mutációké

Egyre több olyan szakirodalmi adat jut el hozzánk, ami arra utal, hogy az omikron klinikai lefolyása lényegesen enyhébb – mondta Kásler Miklós az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere az interjúban beszélt a koronavírus mutációjáról, a negyedik oltásról, a gyógyszerellátásról, valamint a szociális szféra támogatásáról is.

2022. 01. 15. 11:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 4. hullám január végére, február elejére gyakorlatilag lenullázódott volna, ha nincs az omikron – mondta a miniszter a mutációval kapcsolatosan. Rámutatott: a variánst Afrika déli részén, november végén mutatták ki és hihetetlenül gyorsan terjedt el az egész világon. A vírus duplázódási ideje 2-3 nap, ami Magyarországon is egyre inkább megmutatkozik – ismertette.

Az emlékeztető oltás fontosságával kapcsolatban kiemelte: teljesen egyértelmű, hogy az oltás utáni 4. hónapban elindul a védettség csökkenése. A 3. oltás után a védettség ismét 90 százalék  föl emelkedik, tehát a 3. oltás életmentő 

– hangsúlyozta a tárcavezető.

A negyedik oltást kérdésére úgy reagált, hogy augusztusban nagyon sokan felvették a 3. oltást, de azóta is eltelt több hónap, tehát indokolt a 4. vakcina. Kiemelte: elsősorban azoknak a 60 év feletti honfitársainknak ajánljuk, akiknek van társbetegsége, például hipertónia vagy diabétesz – hívta fel a figyelmet a miniszter. 

Arra a hírre, hogy fennakadás van az 5 és 11 év közötti gyermekek oltásával, úgy reagált: folyamatosan érkeznek az újabb és az újabb vakcinaadagok, és nem tud semmilyen fennakadásról.

Kásler Miklós a gyógyszerellátás biztosítása és a feltételek javítása kapcsán úgy nyilatkozott: húsz betegségcsoport vonatkozásában 28 gyógyszert fogadott be a gyógyszerhatóság. Magyarország ismételten a legrövidebb időn belül a legkorszerűbb gyógyszereket biztosítja a betegek számára –  mutatott rá a miniszter. Hozzátette: 

nagy hangsúlyt helyez a kormány arra, hogy a kistelepüléseken is azonnal elérhető legyen gyógyszertár és gyógyszer.

A szociális szektorban dolgozók január elsején életbe lépő 20 százalékos béremelésével kapcsolatban emlékeztetett: ha ezt a mostani pénzüket a 2010-éviel összevetjük, akkor 170 százalékkal emelkedett a jövedelmük. A gyermekekkel és a szociálisan rászoruló emberekkel foglalkozó honfitársaink erkölcsi, valamint anyagi megbecsülése rendkívül fontos – mondta a miniszter, aki az egyházak szociális szerepvállalását úgy foglalta össze, hogy az egyháznak kétezer éves tradíciója van az elesettek, támogatásra szorulók megsegítésében. 

Az a hozzáállás, a szemlélet, a megértés, az együttérzés, a támogatás belső lelki kényszere az egyház részéről biztosított és nem pótolható semmivel 

– zárta a beszélgetést a miniszter.

Borítókép: Kásler Miklós (Fotó: Facebook/Emmi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.