Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Félreértelmezett koronavírus-adatokkal keltenek hangulatot

Magyar Nemzet
2022.01.15. 11:28 2022.01.15. 14:11
Félreértelmezett koronavírus-adatokkal keltenek hangulatot

Baloldali sajtóorgánumok Kásler Miklós szavait félreértelmezve vontak le következtetéseket a koronavírus negyedik hullámának egészségügyi adatairól. 

Az emberi erőforrások minisztere korábban az InfoRádióban úgy fogalmazott, a negyedik hullámban tavaly szeptember 7-e és idén január 3-a között 456 ezer magyar fertőződött meg, akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre és 9500-an hunytak el. A baloldali sajtóorgánumok ez alapján számolták ki és vonták le azt a következtetést, hogy a kórházakban a betegek 55 százalékát nem tudták megmenteni a járvány negyedik hullámában.

Az Emmi megkeresésünkre lapunkat arról tájékoztatta, hogy

a kórházi ellátást igénylő 17 ezres esetszám csupán azokra a betegekre vonatkozik, akiket koronavírus-fertőzés miatt vettek fel a kórházba, azonban nem tartalmazza azoknak a betegeknek a számát, akik SARS–COV–2-fertőzöttek voltak, de más okból kerültek kórházba. Ezen túlmenően azokat sem, akiknél a kórházi ellátás során derült fény a koronavírus-pozitivitásra. 

Vagyis hiba a koronavírussal való fertőzés következtében elhunytak számát a 17 ezres esetszámhoz viszonyítani, mivel összesen 456 ezren fertőződtek meg az adott időszakban, azonban 

a 17 ezres szám csupán azokat a betegeket jelenti, akik kifejezetten a koronavírus-fertőzés miatt kerültek kórházba. Ez azt jelenti, hogy 17 ezernél jóval több kórházban ápolt fertőzött volt, az elhunytak számát ehhez kell viszonyítani.

A részletes adatokkal kapcsolatban az Emmi közölte: a kórházi ellátások minőségi mutatóit az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport által végzett kutatások fogják hamarosan részleteiben publikálni. 

Borítókép: Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház Covid-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.