Félreértelmezett koronavírus-adatokkal keltenek hangulatot

Baloldali sajtóorgánumok Kásler Miklós szavait rosszul értelmezve vontak le következtetéseket a negyedik hullámról.

Magyar Nemzet
2022. 01. 15. 11:28
null
Nyíregyháza, 2020. november 26. Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház COVID-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. MTI/Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Baloldali sajtóorgánumok Kásler Miklós szavait félreértelmezve vontak le következtetéseket a koronavírus negyedik hullámának egészségügyi adatairól. 

Az emberi erőforrások minisztere korábban az InfoRádióban úgy fogalmazott, a negyedik hullámban tavaly szeptember 7-e és idén január 3-a között 456 ezer magyar fertőződött meg, akik közül 17 ezren szorultak kórházi kezelésre és 9500-an hunytak el. A baloldali sajtóorgánumok ez alapján számolták ki és vonták le azt a következtetést, hogy a kórházakban a betegek 55 százalékát nem tudták megmenteni a járvány negyedik hullámában.

Az Emmi megkeresésünkre lapunkat arról tájékoztatta, hogy

a kórházi ellátást igénylő 17 ezres esetszám csupán azokra a betegekre vonatkozik, akiket koronavírus-fertőzés miatt vettek fel a kórházba, azonban nem tartalmazza azoknak a betegeknek a számát, akik SARS–COV–2-fertőzöttek voltak, de más okból kerültek kórházba. Ezen túlmenően azokat sem, akiknél a kórházi ellátás során derült fény a koronavírus-pozitivitásra. 

Vagyis hiba a koronavírussal való fertőzés következtében elhunytak számát a 17 ezres esetszámhoz viszonyítani, mivel összesen 456 ezren fertőződtek meg az adott időszakban, azonban 

a 17 ezres szám csupán azokat a betegeket jelenti, akik kifejezetten a koronavírus-fertőzés miatt kerültek kórházba. Ez azt jelenti, hogy 17 ezernél jóval több kórházban ápolt fertőzött volt, az elhunytak számát ehhez kell viszonyítani.

A részletes adatokkal kapcsolatban az Emmi közölte: a kórházi ellátások minőségi mutatóit az Epidemiológiai és Klinikai Kutatási Munkacsoport által végzett kutatások fogják hamarosan részleteiben publikálni. 

Borítókép: Ápoló beteget lát el a Jósa András Oktatókórház Covid-intenzív osztályán Nyíregyházán 2020. november 25-én. Fotó: MTI/Balázs Attila

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.