időjárás 24°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Kiadták a másodfokú riasztást a viharos szél miatt

Forrás: MTI, Időkép, facebook/orszagosmeteorologiaiszolgalat
2022.01.30. 11:33 2022.01.30. 15:58
Kiadták a másodfokú riasztást a viharos szél miatt

Több megyére és a fővárosra másodfokú riasztást adott ki az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a másodfokú riasztás Komárom-Esztergom és Nógrád megyére, Budapestre és Pest megye nagy részére, valamint Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér és Heves megye több járására, illetve Jász-Nagykun-Szolnok megye egy részére terjed ki.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: vasárnap országszerte lehet viharos szélre számítani, a lökések sebessége akár az óránkénti 100 kilométert is meghaladhatja. Az ilyen erejű szél faágakat törhet le, fákat dönthet ki, megbonthatja az épületek tetejét.

Hozzátették, hogy a házak környékéről érdemes összegyűjteni és fedett helyre vinni azokat a tárgyakat, amelyeket a szél felkaphat. Az erős szélben kidőlő fák elszakíthatják az elektromos vezetékeket. Aki ilyet lát, a 112-es segélyhívó számot kell hívnia.

Mukics Dániel az OKF szóvivője az MTI-nek azt mondta, hogy országszerte 60 helyszínre riasztották a tűzoltókat a károk miatt, ebből 34 volt budapesti. 

Győr-Moson-Sopron megye két településén, Ikrényben és Mosonszentmiklóson templomtornyot rongált meg a szél, míg Budapest I. kerületében egy fa az úttestre, a XXI. kerületben személyautóra dőlt. Ugyanitt egy társasház tetejét bontották meg az erős lökések, a XXIII. kerületben pedig villanyoszlopot döntöttek ki.

Útinform: több helyen csökkenhet a látótávolság

A viharos erejű szél sokfelé viszi a homokot, ezért több helyen csökkenhet a látótávolság, letöredezett faágakra is számítani kell az utakon - figyelmeztet az Útinform.

Honlapjukon vasárnap délelőtt azt írták: a Bakonyban, Győr térségében, Fejér megye keleti részén viharos erejű szél fúj, amely sokfelé hordja és viszi a homokot vagy a port, így a látótávolság is csökkenhet a közutakon. Erre számítsanak a járművezetők az M6-os autópályán Százhalombatta térségében a 24-es és a 30-as kilométer között - tették hozzá.

A hegyvidéki utakon illetve a mellékutakon bárhol lehet letöredezett faágakra vagy kidőlt fákra számítani. Vezessenek óvatosan, főleg az előzések közben - kérte a közlekedőktől az Útinform.

127 km/h-s orkán tombolt a János-hegyen

Az Időkép Facebook-oldalán arra is felhívta a figyelmet, hogy Budapest legmagasabb pontján, a János-hegyen 127 km/órás széllökés is előfordult.

Fotó: facebook/orszagosmeteorologiaiszolgalat

A János-hegyi orkánerejű széllökést negyed tíz környékén mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Borítókép: Turisták az erős szélben Budapesten a Szabadság hídon 2014. május 15-én (Fotó: MTI/Beliczay László)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.