Legalább 50 milliárdos ingatlanbirodalmat rejteget a fővárosi közműcégek csúcsvezetője

Sokmilliárdos vagyont halmozott fel a lehető legnagyobb csendben az elmúlt években a fővárosi közműholding vezetője, a Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely által futtatott Mártha Imre. A Metropol hozzájutott az ezzel kapcsolatos dokumentumokhoz. Ezek alapján a megkérdezett szakértők 50-60 milliárdra becsülik a cégvezér diszkréten összeszedett vagyonát – olvasható a Metropol cikkében.

Forrás: METROPOL2022. 01. 05. 8:45
Mártha Imre
Siófok, 2013. május 14. Mártha Imre, az Invitel operatív fõigazgatója elõadást tart a siófoki Media Hungary konferencián 2013. május 14-én. MTI Fotó: Nagy Lajos Fotó: Nagy Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyurcsány-fiókának gúnyolt cégvezér provokatív gazdagsága, jachtútjai, napi másfél milliós szállodaszámlái, a híres maffiózótól, Prisztás Józseftől vett 2 milliárdos svábhegyi villája, meghökkentően drága vagyontárgyai nagy vihart kavartak az elmúlt hetekben.

A Metropolhoz eljuttatott és ellenőrzött újabb dokumentumok szerint Mártha Imre egy amerikai milliárdosokat is zavarba hozó ingatlanbirodalmat „hozott össze” a közelmúltban ki tudja, miféle jövedelmi forrásokat felhasználva.

3 ügyben is büntetőeljárás indult ellene

A Metropol informátorai újra meg újra felhívták a figyelmet azokra a büntetőeljárásokra, amelyek még akkor indultak, amikor Mártha Imre Gyurcsány Ferenc jóvoltából a Magyar Villamos Művek vezérigazgatója volt. Szerintük ekkoriban kezdődött, és most, a fővárosi közműholding révén folytatódott a vagyon felhalmozása.

Mint ismeretes, Mártha Imre ellen három ügyben indult korábban büntetőeljárás. Az egyik ügy a Magyar Villamos Művek székházának aránytalanul drágán történt megvásárlása, a másik egy szélerőmű-park körüli milliárdos ügyletek, a harmadik pedig egy szerbiai nagyberuházással kapcsolatos üzleti tevékenység volt. Ezek miatt vette kezdetét vele kapcsolatban a rendőrségi nyomozás, amit később váratlanul, ismeretlen okokból megszüntettek. A Metropol információi szerint azonban ezek a bűncselekmények a különböző nyomozati lépések miatt még nem évültek el.

A svábhegyi villa csak a „jéghegy csúcsa”

A Metropolhoz eljuttatott legújabb dokumentumok szerint mindaz, amit eddig láthattunk a Gyurcsány-fiókának gúnyolt Mártha Imre vagyonából, beleértve a legalább 2 milliárdot érő Prisztás-villát is, csupán a „jéghegy csúcsa”.

2 milliárdot ér a svábhegyi villa, amiben Mártha Imre él, és amit a maffiózó Prisztás József családjától vettek (Fotó: Metropol)

A fővárosi közterület-fenntartók, a Főtáv, a temetkezés, a kertészeti vállalat és a kéményseprők csúcsvezére ugyanis sokmilliárdos ingatlanvagyon rejtett el egy általa irányított, a közvetlen családtagjaiból álló cégbe, amelynek neve Lázár Houses.

(Fotó: Metropol)

A 2 milliárdos Prisztás-villa legfőbb tulajdonosa is ez a cég, amelynek tényleges ingatlanvagyonát legfeljebb megbecsülni lehet. A cég honlapja, a lazarhouses.hu a Metropol által megkérdezett szakértők szerint kamucéget sejtet, azon mindössze egy festményszerű kép látható.

(Fotó: Metropol/Lazar Houses)

A felületen semmi sem kattintható, csupán a cég központjának címe és egy telefonszám látható, amit történetesen Mártha Imre édesanyja vesz fel, annak ellenére, hogy a cégiratok szerint ma már nincs köze a céghez (korábban őt is feltüntették az egyik tulajdonosként).

Az állítólag ingatlanfejlesztéssel foglalkozó cégnek nincs semmilyen elérhető referenciája, az interneten böngészve pedig semmilyen tényleges tevékenységüknek nem látszik semmiféle nyoma. Ezért gondolják úgy a megkérdezett szakértők, hogy egy, a sokmilliárdos ingatlanvagyon elrejtésére szolgáló díszletcégről van szó.

Legalább 30 drága ingatlan van Mártha Imre családi cége tulajdonában

Az elérhető cégiratok szerint legalább 30 nagy értékű ingatlan van a fővárosi közműfőnök által vezetett cég tulajdonában, több budapesti, nagyon értékes helyen fekvő lakás (ezekben a kerületekben a négyzetméterárak már messze 1 millió forint fölött járnak), egy ugyancsak értékes veszprémi ingatlan, több tucat vidéki ingatlan, köztük nagy számban vidéki italboltok(!) is szerepelnek a cég nevén.

A cég legutóbbi mérlegadatai szerint csak a forgóeszközök összértéke közel 800 millió forint, de az ingatlanbirodalom valódi mérete ennek az összegnek vélhetően a sokszorosa.

Kinevezésekor eltüntette a nyomokat?

Nem tudni, pontosan miért, de szinte napra pontosan akkor, amikor Karácsony Gergely kinevezte Mártha Imrét a legfontosabb budapesti közműcégek élére, az általa irányított családi ingatlanbirodalom váratlanul, egyik napról a másikra 8 telephelyet számolt fel és tüntetett el a cégnyilvántartásból. Mintha valamiféle nyomokat akartak volna gyorsan nehezen felderíthetővé tenni. Elgondolkodtató az is, hogy a telephelyek közül több is az ukrán határ közelében volt Dámóctól Lácacsékén át Pácinig.

A balatonalmádi kikötő is az övé

De nem a Lázár Houses nevű ingatlancég a Mártha-birodalom egyetlen ékköve. A fővárosi közművezér egy részvénytársaság révén elsődlegesen tulajdonolja és irányítja az ugyancsak több milliárdot érő balatonalmádi kikötőt is.

A Vitorlás Kikötő Zrt.-nek ő az egyedüli önálló cégjegyzésre jogosult vezetője, a cég aranyrészvényese, és első számú tulajdonosa magánszemélyként, illetve az általa irányított ingatlancég, a Lázár Houses révén. Vagyis dupla biztosíték védi a kikötő feletti irányítási és tulajdonosi jogait.

Itt tartja a saját hajóját is

Természetesen ebben a kikötőben tartja Mártha Imre is a hajóját, aminek értéke egyéb vagyontárgyaihoz viszonyítva már szinte elhanyagolható. A Metropol által megkérdezett szakértők szerint legfeljebb 25-30 milliót érhet az egyedileg épített hajókülönlegesség.

(Fotó: Metropol)

A fővárosi cégvezér természetesen erről a hajóról is rendszeresen közöl provokatív, őt magát gyakran egy szál fürdőnadrágban ábrázoló posztokat.

(Fotó: Metropol)

Van egy 300 milliós balatoni villája is

És ez még mindig nem minden. Eddig nem beszéltünk ugyanis a budapesti közműszolgáltató cégek vezetőjének balatoni villájáról, ami a becslések szerint legalább 300 milliót érhet.

Legalább 500 négyzetméteres luxusvillát rejtenek az alsóőrsi lombok (Fotó: Metropol)
(Fotó: Metropol)
(Fotó: Metropol)

Alsóőrsön, ahol a nagyjából 500 négyzetméteres luxusingatlan található, már 650 és 800 ezer forint között van a hasonló házak négyzetméterének ára.

(Fotó: Metropol/ingatlan.com)

Dolgozik a magánnyomozó: Ki szivárogtat?

A Metropol információi szerint Mártha Imre továbbra is egy magánnyomozó közreműködésével próbálja kideríteni, hogy ki lehet az a szivárogtató, aki széles körben elérhetővé tette a fővárosi közműcégek dolgozói számára Mártha provokatív posztjait.

(Fotó: Metropol/Instagram)

A botrány december végi kirobbanása óta már 54 meggyanúsított követőjétől vált meg a személyes megszólalástól elzárkózó, de egy hivatalos közműholding-közlemény(!) szerint a Gyurcsány-fióka gúnynév ellen tiltakozó fővárosi cégvezér.

Mártha Imre, az FKF Nonprofit Zrt. felügyelőbizottságának elnöke , Karácsony Gergely főpolgármester, Tüttő Kata főpolgármester-helyettes és Szalmásy Miklós István, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Részvénytársaság (FKF Nonprofit Zrt.) megbízott vezérigazgatója (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Ugyancsak hallgatásba burkolózik a botránnyal kapcsolatban a Mártha Imrét kinevező főpolgármester, Karácsony Gergely is.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Mártha Imre (Fotó: MTI/Nagy Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.