Nézőpont: Enyhe optimizmussal várjuk a 2022-es évet

A hazai baloldal választási esélyét nemcsak belső vitái, de a protesthangulat hiánya is gyengíti.

Munkatársunktól
2022. 01. 03. 6:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok többsége, azaz 52 százalék pozitívan értékeli a múlt év alakulását az ország szempontjából – derül ki a Nézőpont Intézet 2021 végi közvélemény-kutatásából. Ennél is többen, a felnőtt magyarok 55 százaléka tekint enyhe optimizmussal a jövőbe, szerintük 2022 Magyarország szempontjából pozitívan fog alakulni.

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásából kiderül, hogy egyértelműen kisebbségben vannak a 2021-es évvel elégedetlenek (42 százalék), így csaknem 4,2 millióan, több mint másfélszer annyian ítélték meg pozitívan az ország általános helyzetét, mint ahányan tették azt egy évvel ezelőtt. 

Tavalyelőtt, a 2020-as év végén, a második járványhullám csúcsán még csak alig két és fél millió magyar (a felnőttlakosság 31 százaléka) értékelte az elmúlt évet pozitívan, és több mint ötmillióan (65 százalék) negatívan. A felmérés idei eredményei alapján elmondható: a közvélemény is túllépett a koronavírus-járványon – derül ki az adatokból.

A pozitív visszatekintés jó alap a derűlátó jövőbe tekintéshez – mutat rá a Nézőpont Intézet a kutatáshoz készített elemzésében –, hiszen arra a kérdésre, hogy „Magyarország szempontjából” inkább jól vagy inkább rosszul fog-e alakulni a következő év, 2021 végén a felnőtt magyarok 55 százaléka felelt úgy, hogy „inkább jól fog alakulni”, és csak 27 százaléka bizonyult borúlátónak.

 Több mint egymillióan ugyan 2021-et negatívan látták, de az idei, 2022-es évet enyhe optimizmussal várják. Érdemes megjegyezni, hogy 2020 végén is hasonló arányban voltak a 2021-re optimistán tekintők (56 százalék).

A magyarok többségének a múlt évre vonatkozó elégedettsége és az idei évvel kapcsolatos enyhe optimizmusa nemcsak a koronavírus szempontjából fontos, de a 2022-es választási kampányra is hatással lehet. A Nézőpont Intézet elemzése végén hangsúlyozza: a hazai baloldal választási esélyét nemcsak belső vitái, de a protesthangulat hiánya is gyengíti.

Borítókép: Az adatokat ábrázoló grafika. (Forrás: Nézőpont Intézet, ábra: Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.