Tízből kilenc megbetegedést már az omikron variáns okoz

Újabb, 340 ezer antigéngyorsteszt biztosításával segíti a magyar kormány a járvány megfékezését.

Forrás: MTI, Facebook/Magyarország Kormánya2022. 01. 19. 17:30

Újabb, 340 ezer antigéngyorsteszt biztosításával segíti a magyar kormány a járvány megfékezését.

Újabb, 340 ezer antigéngyorstesztet biztosít a kormány a háziorvosoknak és házi gyermekorvosoknak, ezzel is segítve a járvány megfékezését közölte a kormányzati tájékoztató portál szerdán.

Emellett ismét kapnak védőeszközöket is a háziorvosok, például sebészeti és FFP2 maszkokat, gumikesztyűket, védőszemüvegeket, overálokat

olvasható a kormányzati portálon.

A teszteket ezúttal is a kormányhivatalon keresztül kapják meg a háziorvosok, és igényeiket folyamatosan jelezhetik a megyei kormányhivataloknak.

A háziorvosok és házi gyermekorvosok az elmúlt időszakban több mint 1,3 millió gyorstesztet kaptak a koronavírus-gyanús esetek kiszűrésére.

Müller Cecília országos tiszti főorvos a kormány hivatalos közösségi oldalára feltöltött videóban elmondta, hogy a jelenlegi fertőzések döntő részét az omikron variáns okozza, amely jellemzően felső légúti tüneteket okoz. A betegség súlyos lefolyása ellen továbbra is az oltás jelenti a legerősebb védelmet.

A koronavírus-gyanúról továbbra is a háziorvos dönt

emelte ki a tiszti főorvos.

Hozzátette: továbbra is fertőzésre utaló tünet a száraz köhögés, láz, nehézlégzés, hirtelen szaglásvesztés vagy ízérzés zavara. 

Az omikron esetében gyakoriak a náthaszerű, felső légúti tünetek, de emellett a háziorvos szakmai tapasztalata alapján egyéb tünetet is gyanúsnak ítélhet.

A szakemberek emlékeztettek arra is, hogy a koronavírus-gyanús beteg esetén a gyors diagnózis felállítása érdekében a háziorvos a beteg jelentkezésekor az antigéngyorstesztet a háziorvosi rendelőben végzi el, vagy dönthet úgy, hogy átirányítja a pácienst egy PCR-mintavételi pontra, illetve ha a beteg állapota szükségessé teszi, akkor mentőt rendel otthoni mintavételhez.

Emlékeztetnek arra is, hogy igazolt fertőzés esetén a hatósági házi karantén ideje immár hét nap. Amennyiben a tünetek súlyosabbak, akkor a háziorvos megszervezi a beteg kórházi ellátását.

A hivatalos közösségi média bejegyzést ITT érhető el:

Borítókép: Müller Cecília (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.