Vitatják az oltási kötelezettséget Ausztriában

Politológusok és virológusok szerint már nincs szükség a szigorú intézkedés megtartására.

2022. 02. 12. 6:54
null
Bécs, 2022. február 5. A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek Bécsben 2022. február 4-én. Ausztriában ezen a napon hivatalosan is életbe lépett a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget elõíró jogszabály. A kötelezettség minden 18 éven felülire vonatkozik. A szabályozás kivételt tesz a várandós nõk és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védõoltást. Továbbá 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól a koronavírus okozta Covid-19 betegségbõl felgyógyultak. MTI/AP/Lisa Leutner Fotó: Lisa Leutner
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár egy héttel ezelőtt, február 5-én életbe lépett az oltási kötelezettség Ausztriában, máris kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy az intézkedést valóban végre tudják-e hajtani. Egészségügyi szakemberek és politikusok egyaránt arra figyelmeztetnek, hogy az omikronhullám idején már kevésbé lehet szükség erre a szigorú lépésre.

Az oltási kötelezettség hasznosnak tűnt, de meg kell tárgyalni, hogy valóban fontos-e a továbbiakban

– közölte Thomas Stelzer, Felső-Ausztria kormányzója. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusán kívül Peter Kaiser és Wilfried Haslauer, Karintia és Salzburg tartomány kormányzói is egyetértenek abban, hogy a rendelkezést felül kell vizsgálni. Véleményüket azzal indokolják, hogy az omikron variáns gyors fertőzőképessége miatt egyre több ember szerez immunitást, és mivel már így is magas az oltottak száma az országban, a kórházi kezeltek száma is alulmarad az előző hullámban tapasztalt arányokhoz képest.

– Erre az intézkedésre a továbbiakban már nincs szükség, hiszen a kórházak el tudnak bánni az omikronhullámmal – vélekedett Norbert Nowotny virológus is. 

A cél az, hogy a következő őszi hullámban már mind védettek legyünk

– érvelt azonban az oltási kötelezettség fenntartása mellett az ÖVP-vel kormányzó Zöldek szóvivője, Sigrid Maurer.

Egyedüli európai országként Ausztria már tavaly novemberben bejelentette, hogy februártól kötelező lesz a koronavírus elleni vakcina felvétele minden 14 éven felüli lakosnak, kivéve azokat, akik egészségi okok miatt nem oltathatják be magukat. 

Az intézkedés viszont csak március közepétől kikényszeríthető, vagyis az oltatlan állampolgároknak még egy hónapjuk van arra, hogy felvegyék az oltást.

Szintén ez után a márciusi időpont után kell szembenézniük az egészen 3600 euróig (1,2 millió forintig) terjedő pénzbírsággal azoknak, akik nem tesznek eleget az oltási kötelezettségnek. A rendelkezés hatályba lépése óta a beadott oltások száma az országban szinte alig változott: míg január 31-ig a teljes lakosság 75,71 százaléka kapott legalább egy oltást, február 10-ig ez az arány mindössze 75,88 százalékra nőtt. Az intézkedés hatását az is késleltetheti, hogy a lebonyolításért felelős ELGA informatikai cég már korábban jelezte: technikai bonyodalmak miatt leghamarabb csak áprilisban tudja regisztrálni az oltásokat. 

Korábban Németország is kilátásba helyezte, hogy bevezetné az oltási kötelezettséget, az új kormányban azonban vita tárgyát képezte a kérdés. Az előrejelzések szerint hamarosan a parlament elé terjesztik az erről szóló tervezetet, és ha a többség megszavazza, Németországban október 1-jétől kötelező lesz az oltás felvétele a felnőttlakosságnak.

Borítókép: A koronavírus elleni oltás felvételére váró emberek Bécsben 2022. február 4-én (Fotó: MTI/AP/Lisa Leutner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.