Elegük van a lakosoknak a kanadai „szabadságkonvojból”

A járványszabályok ellen tiltakozó kamionosok két hete bénítják meg a nagyvárosokat.

2022. 02. 06. 15:03
null
Ottawa, 2022. február 6. Táblát tart a koronavírus elleni oltást és a maszkviselést támogató, de az oltás kötelezõvé tételét ellenzõ tüntetõ (b) a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionosokat támogató felvonuláson Ottawában 2022. február 5-én. A tüntetés azután robbant ki, hogy január 15-én életbe lépett a kanadai kormány rendelkezése, amely védõoltás hiányában 14 napos karanténra kötelezi az Egyesült Államokból érkezõ kamionosokat. MTI/AP/The Canadian Press/Nathan Denette Fotó: Nathan Denette
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A szabadságukat hirdetik, míg én a dudaszó miatt a saját gondolataimat sem hallom – panaszkodott egy ottawai lakos a lassan két hete tartó kamionos tüntetések kapcsán. A Freedom Convoy (szabadságkonvoj) néven elhíresült tüntetéssorozat január végén robbant ki Kanadában, miután a kormány kötelező oltást vagy tesztelést és karanténkötelezettséget rendelt el az országhatárt átlépő kamionsofőrök számára. A tüntető kamionosok emiatt a fővárosba érkeztek, ahol a belvárost megbénítva foglalták el a parlament körüli utcákat.

Ottawa mellett, immár Kanada nagyobb városaiban, így például Torontóban és Vancouverben is tüntetések kezdődtek. 

– A szabadságunkat kérjük, ez minden, amit akarunk

– mondta egy ottawai tüntető, míg egy másik szerint ez már nemcsak a kötelező oltásról, hanem a kormány politikájáról is szól. Amíg a demonstrációk központjában, Ottawában a néhány ezer tüntető 200–250 kamionnal foglalja el az utakat és lehetetleníti el a környező üzletek nyitvatartását, addig a város lakói „a tüntetők túszainak” érzik magukat és „szenvednek” az éjjel-nappal szóló dudálás és a városrész megbénítása miatt. – Megértem, hogy a rendőrség fél a túlzott erőszak alkalmazásától, de így egy kicsit magunkra hagytak bennünket – nyilatkozta egy helyi lakos.

– Nincs elegendő forrásunk a helyzet megfelelő és hatékony kezelésére – nyilatkozta Peter Sloly az ottawai rendőrség vezetője. Hozzátette, hogy céljuk „megfékezni a tüntetéseket”, amihez mozgósítani fognak.

Amíg a kanadai média egy jelentős része „gyűlölködőnek” és „szélsőségesnek” tartja a tüntetőket, addig a szabadságkonvoj szervezetének alelnöke, B. J. Dichter válaszul álhírnek minősítette azokat az RT-nek adott pénteki interjújában. Dichter szerint ők csak a „kötelező oltás és az országba történő QR-kódos beléptetés visszavonásáért harcolnak”, még akkor is, ha sokan más célokra is használnák a szervezetet. Dichter szerint sokan támogatják őket, amire jó példa az a sok millió adomány, amit összegyűjtöttek. Tízmillió dollárnyi (2,4 milliárd forint) felajánlás azonban már biztosan nem érkezik meg hozzájuk, ugyanis a GoFundMe adománygyűjtő oldal megtagadta azokat, miután szerintük „a békésnek indult tüntetések erőszakossá és jogellenessé váltak”, így az adományokat visszautalják a feladóknak.

Úgy tűnik, Kanada egyébként túl van a járványhullám nehezén: míg a 38 milliós országban január elején még 35–40 ezer napi új esetet regisztráltak, addig hétvégére 13 ezerre csökkent a hét napos átlag.

 

Borítókép:  Táblát tart a koronavírus elleni oltást és a maszkviselést támogató, de az oltás kötelezővé tételét ellenző tüntető (balra) a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó kamionosokat támogató felvonuláson Ottawában 2022. február 5-én (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Nathan Denette)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.