időjárás 19°C Hella 2022. május 27.
logo

A WHO szerint az omikron továbbra is nagyon veszélyes

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.01.26. 16:53 2022.01.26. 19:24
A WHO szerint az omikron továbbra is nagyon veszélyes

Az új típusú koronavírus omikron változata továbbra is nagyon veszélyes 

– figyelmeztetett heti kiadványában az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután az új típusú koronavírus omikron változatával megfertőződöttek száma újabb rekordokat döntött a múlt héten.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az omikron globális veszélye továbbra is nagyon magas

– figyelmeztetett az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete, leszögezve, hogy az elmúlt hét napon több mint 21 millió új fertőzöttet regisztráltak, amely a világjárvány kezdete óta a legmagasabb heti esetszám. A szervezet közölte, hogy az új fertőzöttek száma a múlt héten öt százalékkal emelkedett az előző heti húsz százalékkal szemben. A globális fertőzési arányszám, mint fogalmaztak, lassabban növekszik.

A WHO adatai szerint az elmúlt héten ötvenezren hunytak el a SARS-CoV–2 nevű vírus okozta Covid–19 betegség miatt, ez a szám nem változott a megelőző héthez viszonyítva. Továbbra is az omikron a meghatározó változat világszerte. A delta variáns elterjedtsége folyamatosan csökken, míg az alfa, béta és gamma változatok jelentéktelen mértékben terjednek – állapította meg jelentésében a szervezet. „Azokban az országokban, ahol 2021 novemberében és decemberében nőtt az omikronos fertőzések száma, jelenleg csökken az esetek száma” – tette hozzá a WHO.

Az elmúlt harminc nap alatt elemzett mintákban az omikron variáns előfordulása 89,1 százalék volt.

A GISAID nemzetközi adatbankba letöltött adatok tanúsága szerint a korábban domináns delta variáns ma már csak a fertőzések 10,7 százalékát okozza.

Borítókép: Egészségügyi dolgozó beadja a koronavírus elleni oltás negyedik adagját egy férfinak egy idősek otthonában az izraeli Petah Tikvában 2022. január 4-én (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)