Újabb bírálat a gyermekvédelmi törvényt elítélő szakmai társasággal szemben

– A közös állásfoglalás megjelentetése a kommunikációs állásfoglalással és az abban hivatkozott Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexének rendelkezéseivel is minden tekintetben szembemegy – reagált Facebook-bejegyzésében dr. Császár-Nagy Noémi, a Magyar Pszichológiai Társaság Klinikai Szakpszichológiai Szekciójának vezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság nyilvános levelére.

Magyar Nemzet
2022. 01. 28. 19:34
null
Budapest, 2018. július 7. Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemû és queer emberek) fesztiválja, a 23. Budapest Pride felvonulásának résztvevõi gyülekeznek a fõvárosi Városligeti fasorban 2018. július 7-én. MTI Fotó: Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Pszichológiai Társaság alapszabálya szerint a vezetőség látja el a társaság ügyvezetését, melynek feladata, hogy végrehajtsa a küldöttgyűlés határozatait és »biztosítsa a társasági élet demokratizmusát«. A vezetőségnek tehát minden megnyilvánulása ezen korlátok között és ezen célok érdekében történhet csak

– reagált Facebook-bejegyzésében dr. Császár-Nagy Noémi, a Magyar Pszichológiai Társaság (MPT) Klinikai Szakpszichológiai Szekciójának vezetője, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság nyilvános levelére. A szakpszichológus felhívta a figyelmet arra, hogy a hivatkozott közös állásfoglalást a Magyar Pszichológiai Társaság, vagyis az egyesülési jog értelmében a társaság tagjainak közössége jegyzi. Mint kifejtette, a közös állásfoglalást nemhogy a tagság, de esetlegesen a képviseleti joga alapján az ügyben eljárásra jogosult vezetőség sem vitatta meg, hagyta jóvá megjelenését megelőzően. 

– Ez pedig semmiképp nem „a demokratikus társasági élet biztosítása”

– szögezte le dr. Császár-Nagy Noémi, aki egyébként az ismert pszichológusprofesszor, Bagdy Emőke lánya. Az MPT Klinikai Szakpszichológiai Szekció vezetője szerint a közös állásfoglalás megjelentetése nemcsak a társaság saját alapszabályában is rögzített, a civil szervezetek lényegét jelentő demokratikus önigazgatás alapvetését sértette meg, hanem 

„a társaságnak napra pontosan a közös állásfoglalás megjelenését egy évvel megelőzően kiadott kommunikációs állásfoglalásával és az abban hivatkozott Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexének rendelkezéseivel is minden tekintetben szembemegy”. 

A szakember rámutatott, a kommunikációs állásfoglalásban kifejezetten felhívták a tagság figyelmét, hogy a szakmai kérdések megvitatása szakmai fórumokon történjék és ne a személyes kommunikációra szolgáló Facebook-felületen, „mivel a más célra szolgáló felület használatával »így akár zavarkeltőek lehetnek [a közlések] mind tartalmukat, mind felhasználhatóságukat illetően, tehát jelentős szakmai és etikai kockázatot hordoznak magukban”.

Jelen levelemmel megkérem a tisztelt vezetőséget, úgy is mint a vezetőségnek a címben hivatkozott közös állásfoglalás kidolgozásával kapcsolatban a megjelenést megelőző véleménynyilvánítástól elzárt tagja, hogy a tisztelt vezetőség tartsa be a társaság alapszabályának a demokratikus működésre vonatkozó alapelvi rendelkezését, és egyúttal a saját maga által korábban kiadott kommunikációs állásfoglalását, melynek betartását a társaság tagjaitól elvárja.

– zárta gondolatait dr. Császár-Nagy Noémi.

Mint korábban már beszámoltunk róla, a napokban tette közzé Facebook-oldalán a Magyar Pszichiátriai Társaság, a Magyar Pszichológiai Társaság és a Magyar Szexuális Medicina Társaság a közös szakmai állásfoglalását, amelyben a gyermekvédelmi törvény tartalmára reagálva kijelentették: véleményük szerint a törvény a fiatalok egy részének mentális egészségét kifejezetten veszélyezteti. Mint írták, a heteroszexuális személyek, párok által felnevelt gyermekek közül éppen annyian válnak homoszexuálissá, leszbikussá, transzneművé (LMBTQ), mint a homoszexuális személyek, párok által felneveltekből. A nyilatkozatban tett állításokra az Értékközpontú Pszichológusok Munkacsoportja válaszolt. Szerintük a szakmát is megosztó, átpolitizált kérdésekben nagy múltú szervezetek csak széles körű egyeztetések után és a témával foglalkozó szakirodalmi adatok ellentmondásosságát tükröző, elfogulatlan tények és lehetséges értelmezéseik ismertetésével léphetnének a nyilvánosság elé.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.