„Visszataszító ilyet hallani egy közéleti szereplőtől”

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint Márki-Zay Péter azt üzente a fogyatékosoknak, hogy a vesztes oldalon állnak.

2022. 01. 24. 13:06
null
20220114 budapest szel kalman ter marky zay peter kampanya lakossagi forum havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke szerint Márki-Zay Péter azt üzente a fogyatékosoknak, hogy a vesztes oldalon állnak.

A legvisszataszítóbb ebben, hogy ő a fogyatékos szót negatív értelemben használta. Úgy, minthogyha az, hogy valaki így éli az életét, pejoratív dolog lenne, az emberi értékeinek a csökkentségét jelentené

– kommentálta lapunk kérdésére a baloldal miniszterelnök-jelöltjének tegnapi kijelentését a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. Szabó László szerint „az, hogy valaki ezt a szót a hülye szinonimájaként használja, az egyszerű emberi tahóság, közéleti, politikai személytől ilyet hallani pedig visszataszító.”

Kiemelte: éppen az a célja minden normális embernek ebben az országban, hogy az, hogy valaki fogyatékosként éli az életét, ne hasson negatívan az ő helyzetére. 

– Azon küzdünk, hogy a fogyatékos emberekre ne problémaként, hanem erőforrásként tekintsenek. Ők is rendelkeznek képességekkel, nem azt keressük bennük, ami nincs meg, hanem annak örülünk, ami megvan. Innen kell ránézni a dologra, a másik irányból nem lehet. Amit Márki-Zay szavai is tükröznek, az a megközelítés elfogadhatatlan – fogalmazott Szabó László. 

Fotó: Rózsa Erika

Szerinte az európai, nyugati értékekkel, melyekre a baloldal rendszeresen hivatkozik, az ilyen kijelentések totálisan szembemennek. 

– Minden idők legjobb eredményét érték el öt hónappal ezelőtt a magyar paralimpikonok, ezek után ilyet nyilatkozni felháborító – emlékeztetett Szabó László. Mint mondta, fogyatékosnak lenni nem annyit jelent, mint vesztesnek lenni. 

Szerinte Márki-Zay mondata derékba töri ezt a szlogent, azt sugallja, hogy aki fogyatékossággal él, az a vesztes oldalhoz tartozik.

– Rengeteg fogyatékos ember próbál példát mutatni, hogy hogyan tudnak hozzátenni a nemzethez, ezt veszélyeztetni, odavágni a fejükhöz egy ilyet nem szabadna – zárta gondolatait a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.