A főváros vádaskodással leplezné a nyilvánvaló hibáját

Mindössze hangulatkeltés, hogy a főváros élni akart az V. kerületi ingatlanok elővásárlási jogával. Belváros-Lipótváros Önkormányzata a szabályoknak megfelelően lehetőséget biztosított a fővárosi önkormányzatnak: az elővásárlási jog gyakorlásához szükséges információkat időben közölte a fővárossal, amely viszont késve, csupán a határidő leteltét követően hozta meg döntését, feltehetően azért, hogy a Városházát érintő ingatlanbotrányról eltereljék a figyelmet.

2022. 02. 03. 11:00
null
20211215 Budapest Karácsony Gergely, Nemzeti Választási Iroda, népszavazási ívek átadása Fotó: Kurucz Árpád KA Magyar Nemzet MN Képen: Karácsony Gergely főpolgármester, a népszavazás kezdeményezője Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak a januári közgyűlésen döntött arról a főváros, hogy élni kíván az elővásárlási jogával az V. kerületi ingatlanokkal kapcsolatban. Egyúttal a fővárosi baloldal vizsgálóbizottságot is felállított, hogy az V. és VII. kerületi értékesítéseket kivizsgálja. Lapunk megtudta: 

a főváros élhetett volna az elővásárlási jogával, ha valóban komolyak lettek volna a szándékai.

 Belváros-Lipótváros Önkormányzata lapunknak elmondta: az ingatlanértékesítések során mindenkor a működésére vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával jártak el. Ez vonatkozik az elővásárlási jogosultakkal szemben fennálló kötelezettségeinek teljesítésére is. A helyhatóság emlékeztetett: 2021. november 4-én hívták fel a fővárosi önkormányzatot nyilatkozattételre az elővásárlási joga gyakorlásával kapcsolatban. A nyilatkozattételre a fővárosi önkormányzatnak harminc napja volt, azaz Karácsonyéknak december elején kellett volna nyilatkoznia arról, hogy kívánnak-e élni a jogukkal.

– A fővárosi önkormányzat a lényeges feltételek ismeretében – teljesen érthetetlen módon – levelezést kezdeményezett Belváros-Lipótváros Önkormányzatával különféle lényegtelen információk beszerzése érdekében. Mindeközben a nyilatkozattételre rendelkezésre álló harminc nap letelt – nyomatékosította az V. kerületi önkormányzat. Hozzátették: 

a főpolgármester csupán a 2022. január 26-i fővárosi közgyűlésen terjesztette elő az elővásárlási jog gyakorlásával összefüggő előterjesztést, amikor a nyilatkozattételre rendelkezésre álló időtartam már többszörösen letelt. 

Pedig a Fővárosi Közgyűlés 2021. november 24-én is ülésezett, amikor még az elővásárlás nyilatkozattételi határideje nem járt le – közölte Belváros önkormányzata a dokumentumokkal is alátámasztható tényeket.

Mint megjegyezték, az előterjesztés ugyanakkor a már 2021. novemberben is rendelkezésre álló feltételek ismeretén alapult. Mindez arra mutat rá, hogy

 a fővárosi önkormányzat szándéka nem a joggyakorlás volt, hanem az, hogy politikai kampánytémává tegye Belváros-Lipótváros Önkormányzatának ingatlanértékesítését, mindezzel elterelve a figyelmet többek közt a Városháza-eladás körüli botrányról.

 Az V. kerületi önkormányzat az ingatlanértékesítések során mindenkor a működésére vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartásával jár el. Ez vonatkozik az értékesített ingatlanok vételárának kialakítására is és az ingatlanok pályázati úton történő értékesítése esetén a pályázat meghirdetésére is – hangsúlyozta a Belváros önkormányzata.

A fenti tényeket kívánja elferdíteni Karácsony Gergely és a fővárosi baloldal, amely azt állítja, hogy az V. kerület kijátszotta a fővárost, és strómanoknak értékesítettek belvárosi ingatlanokat. 

Ezért a Fővárosi Közgyűlés baloldala felállított egy újabb vizsgálóbizottságot, amelybe a Fidesz–KDNP-frakció nem delegált tagot. Véleményük szerint ez csak egy „bosszúbizottság”, amely a Városháza-ügy botrányáról hivatott a figyelmet elterelni. A fővárosi önkormányzat ugyanis semmilyen hatás- és jogkörrel nem rendelkezik más önkormányzatok vagyongazdálkodásával kapcsolatban – közölte a Belváros önkormányzata.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester (Fotó: Kurucz Árpád/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.