A lakosságon spórolna a baloldali politikus az V. kerületben

Nyíltan támadja az V. kerület sikerberuházását Kovács Alex Gábor, a szivárványkoalíció Tiéd a Belváros-frakció szocialista vezetője. A baloldali politikus szerint a belvárosi családoknak elég lett volna pár hinta és mászóka, ezzel szemben az önkormányzat egy mosdóval és pelenkázószobával, valamint az akadálymentesítés jegyében lifttel felszerelt modern komplexumot valósított meg kormányzati támogatásból.

2022. 02. 06. 6:55
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lakosság igényeinek megfelelően egy modern játszótér és pihenőpark épült az V. kerületi Bástya utcában. Az önkormányzat egy komplex beruházást valósított meg, amely magában foglalja a Bástya utcában egy régészeti értékeket is bemutató vadonatúj közpark létrehozását, a Vámház krt. 8. szám alatt egy 400 négyzetméteres helytörténeti bemutató tér kialakítását, a Veres Pálné utca és a Bástya u. 4-6. szám előtti terület teljes körű megújítását – az út- és járdafelújítástól kezdve a közműfelújításon át a zöldfelület fejlesztésig –, valamint a parkot szegélyező három társasházat érintő zöld homlokzat kialakítását is.

A multifunkcionális Bástya utcai pihenőpark és játszótér egy házak közötti foghíjtelken épült fel. A térszín alatt kiszolgáló helyiségek kaptak helyet, mint porta, akadálymentes mellékhelyiségek, pelenkázó. Tehát a felsorolásból látszik, hogy egy nagy volumenű beruházásról van szó, amely nem csupán egy kis játszótér kialakítását foglalja magában. A projektre a kormány biztosította a forrást, összesen 3,1 milliárd forintot.

Bástya pihenőpark (Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata)

– A kormánynak fontosak a családok, illetve az is, hogy a gyermekek, a szülők, a nagyszülők, a fiatalok, az idősek számára minél otthonosabb lakókörnyezetet biztosítsunk. A legjobb helyre került ez a támogatás, hiszen a belvárosiak képviselőjeként és alpolgármestereként szerzett tapasztalatból tudom, hogy ez a beruházás teljes mértékben az itt élőket szolgálja, valamint a középkori városfal bemutatásával egyedülálló várostörténeti értéket képvisel – mondta a Magyar Nemzetnek Böröcz László országgyűlési képviselő. 

Böröcz László, a Fidesz országgyűlési képviselője (Fotó: Facebook)

Úgy tűnik, mindezt sajnálja az V. kerületi családoktól a helyi baloldal vezetője, Kovács Alex Gábor. Legalábbis a Blikknek adott nyilatkozata erről árulkodik. A szocialista politikus szerint

ennél egy lényegesen szerényebb és olcsóbb megoldás is tökéletesen megfelelt volna az óvodásoknak és az itt lakóknak. Nem kell több milliárd forint, hogy a gyerekek élvezzék egy ilyen park örömeit, pár hinta, mászóka, nem pedig ilyen csilivili berendezések.

Ez a megnyilvánulás jól mutatja a baloldal hozzáállását a kerület fejlesztéseihez. A baloldali frakcióvezető szavaiból ugyanis kitűnik, ha rajtuk múlott volna a park komfort nélkül, néhány hintával üzemelt volna. Sőt Kovács teljességgel degradálja azt az egyedülálló várostörténeti értéket, amelyet ez a terület a világörökség részeként és a középkori városfal helyszíneként képvisel.

– Az önkormányzati képviselők arra kapnak megbízatást a kerületben élőktől, hogy a lakosság érdekeit képviseljék. Kovács Alex Gábor ehhez képest azzal kampányol a bulvármédiában, hogy szerinte a belvárosiak egy multifunkcionális, a lakosság igényeit teljeskörűen kiszolgáló közpark helyett mindössze pár hintát és mászókát érdemelnek. A belvárosiak szerintem nemcsak pár hintánál és mászókánál, hanem egy ilyen képviselőnél is jobbat érdemelnek – reagált Kovács Alex szavaira Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros polgármestere.

Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester. Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Zöldmegoldások a Belváros szívében

A bőséges tartalom mellett a beruházás ökologikus és ökonomikus szemlélettel jött létre. Csak a Bástya utcai telken huszonhárom darab fa telepítésére került sor, így a cserjéket és évelőket is beleszámítva a zöldfelület 846 négyzetméterre nőtt, ezáltal a korábbi 4,5 százalékos zöldfelületi arány 53 százalékra emelkedett, és ebbe nincs beleszámítva a tűzfalakra kerülő, 600 négyzetméter felületű zöld fal sem. Az öntözés a helyben gyűjtött és felhasznált esővízzel, illetve a Duna közelsége miatt fúrt kútból és nem vezetékes vízzel történik, ezzel ez az első kék szemléletű közpark Budapesten. A kiszolgálóépület fűtése sem gázzal, hanem levegő-hőszivattyúval történik.

Karácsony Gergely folyamatosan zülleszti a Belvárost

A 2019-es önkormányzati választás óta a főváros alá tartozó közterületek karbantartása jelentősen alulmaradt. Mint a Magyar Nemzet is beszámolt: a Vörösmarty téren kiégett a gyep, a Vörösmarty-szobrot télen fólia alá csomagolták, az erre kialakított látványos védőbúra helyett. Továbbá a főváros háromszáz hulladékgyűjtőt szerelt le a belvárosi köztereken, amelynek következményeként ellepte a szemét az V. kerületet. A Karácsony Gergely vezette főváros ellehetetleníti a belvárosi önkormányzat azon intézkedését, hogy kizárólagos parkolóhelyeket biztosítson az V. kerület lakóinak, továbbá csak két hétig engedte meg a helyieknek, hogy használják a Városháza udvarán kialakított, üresen álló parkolókat. Mint lapunk beszámolt róla, a fővárosi önkormányzat teljesen elhanyagolja olyan frekventált terek üzemeltetését, mint a Podmaniczky, a Vörösmarty, a Március 15. vagy a Fővám tér. Egyetlenegy teret sikerült megmentenie az V. kerületi önkormányzatnak, ez pedig a Hild téri játszótér. A parkban balesetveszélyessé vált a burkolat, a kerítés és az utcabútorok, továbbá hajléktalanok birtokolták az elkerített játszóteret. Az V. kerület hosszas egyezkedés után átvette a fővárostól a tér üzemeltetését és saját költségen felújította azt.

Megemlítendő, hogy 2019-es önkormányzati választásokon az V. kerületben Szentgyörgyvölgyi Péter, fideszes polgármester ellenfele nem más volt, mint a fővárosi városüzemeltetésért felelős jelenlegi főpolgármester-helyettes szocialista Tüttő Kata. Ezért sem meglepő, hogy párttársa, Kovács Alex Gábor mindent eszközt bevet, hogy rossz fényben tüntesse fel a kormánypárti vezetést, és a sikerberuházásokat támadja, akár az V. kerületben élők érdekeivel szemben is.

Borítókép: Bástya pihenőpark (Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.