Az online felhasználók jogait kiterjesztő törvény megalkotását kezdeményezi a Védett Társadalom Alapítvány + videó

A szervezet célja, hogy a digitális óriásvállalatok ne követhessenek el visszaéléseket a felhasználókkal.

Forrás: Védett Társadalom Alapítvány2022. 02. 24. 9:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szervezet által létrehozott Budapest Bizottság célja, hogy a javaslatot és indoklását más szakmai szervezetek és a jogalkotók figyelmébe ajánlja.

A VDTA kiemelte, hogy 

a magyar és az európai uniós jogalkotási munkában is kiemelt figyelmet kapnak a globális óriásvállalatok által üzemeltetett digitális platformok (Facebook, Youtube, stb…) és e vállalatok egyéb, a felhasználók napi életét érintő szolgáltatásai (például azonnali üzenetküldés, keresőszolgáltatás, mobiltelefonos alkalmazásboltok).

Azonban e szolgáltatások szabályozása nemzeti és közösségi szinten is lassan halad. Miközben ezeknek a globális online platformoknak és szolgáltatásoknak a működését számos visszás jelenség, mint az átláthatatlan gyakorlat és alacsony fogyasztói jogérvényesítés jellemzi.

Az óriásvállalatok visszaéléseket követnek el a felhasználókkal szemben

A Védett Társadalom Alapítvány szerint a globális platformok és szolgáltatásokkal kapcsolatos problémák három szinten jelentkeznek.

1. A fogyasztói jogok, az alapvető felhasználói biztonság, tájékoztatás és transzparencia, továbbá a fogyasztói jogérvényesítés korlátozott volta.

2. A szólás- és véleménynyilvánítás klasszikus európai magascivilizációs szabadságának súlyos korlátozása, a vélemények objektív spektrumának szándékos szűkítése és egyirányú politikai-világnézeti célzatú torzítása ezeken a felületeken.

3. A regionális és hazai közösség, a nemzet, a család és a természeti eredőjű társadalmi képletek, primordializmusok elleni súlyos támadások miatti védelem szükségessége, ideértve a fiatalkorúak egészséges szocializációjának kereteit is. Ezzel a három szinttel átfogóan a Nemzetek és családok Európája digitális platform szabályozási stratégia című (kétnyelvű) dokumentumban külön foglalkozunk.

A Védett Társadalom Alapítvány megállapítása szerint a platformtörvény elfogadása nem várhat az Európai Uniós jogalkotásig, de azzal nem is ütközik a szabályozási tárgya a platformtörvény csak a jelenleg is létező fogyasztói jogok kiterjesztése.

A platformtörvény kezdeményezésének célja, hogy a szolgáltatók a magyarországi felhasználókkal addig se bánhassanak elfogadhatatlan módon, őket mellőzve, tájékoztatásukat és kiszolgálásukat elutasítva, amíg ezeknek a napjainkban fontossá vált szolgáltatásoknak nem történik meg a részben nemzeti, részben európai uniós körültekintő szabályozása.

Közegyetértés tárgya, hogy Magyarországon és Európában szükséges szabályozni a globális online szolgáltatásokat nyújtó óriásvállalatokat, de a szabályozási munka bonyolultsága nem vezethet oda, hogy annak kárvallottjai a magyar felhasználók legyenek – emelte ki a  Védett Társadalom Alapítvány.

A digitális platformtörvény koncepciójáról Tóth Mátéval, a Budapest Bizottság vezetőjével készített videóinterjút Horváth Tamás, a Vdtablog.hu főszerkesztője:

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: képernyőfelvétel (Youtube.com/Védett Társadalom)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.