Elbizonytalanodott a baloldali szavazótábor

A Fidesz–KDNP-t a részvételüket biztosra ígérő pártválasztók 51, a baloldalt 43 százaléka támogatja, ami azt jelenti, hogy két hónappal az országgyűlési választás előtt a biztos pártválasztók között nyolc százalékpontos a Fidesz előnye az egyesült baloldallal szemben – derül ki a Társadalomkutató felméréséből.

2022. 02. 01. 8:11
null
02_nezopont Forrás: Társadalomkutató
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novemberhez képest jelentős átrendeződés figyelhető meg a politikai erőviszonyokban. A Fidesz–KDNP továbbra is a biztos szavazó pártválasztók 51 százalékára számíthat, azonban a baloldal támogatottsága az aktív szavazók köré­ben 43 százalékra csökkent. 

A Társadalomkutató novemberi adatai szerint akkor a Fidesz a biztos választók 51 százalékát tudhatta maga mögött, míg a baloldal a voksok 46 százalékát. Vagyis a decemberi öt százalékpontos különbség mostanra nyolc százalékpontra nőtt.

Ezzel párhuzamosan erősödésnek indultak a kis pártok. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk „most vasárnap” egyaránt három-három százalékos eredményt érne el, amely pártok eredményeit novemberben az „egyéb pártok” besorolásban tüntették fel. Ez azt jelenti, hogy jelenlegi támogatottságuk továbbra sem elegendő az Országgyűlésbe jutáshoz.

Fotó: Társadalomkutató

A Társadalomkutató rámutat: azok körében, akik 18 évnél fiatalabb gyermeket nevelnek, kiemelkedő a kormánypártok népszerűsége. A kiskorút nevelők 54 százaléka a Fidesz–KDNP szavazója, és csak tízből négyen támogatják a baloldalt. 

A februárban esedékes családi adó-visszatérítés várhatóan szintén pozitív hatást fog gyakorolni a kormánypártok népszerűségére.

A felmérés eredményei alapján Márki-Zay Péter továbbra sem teljesítette legfőbb vállalását, hogy népesebbé teszi a baloldal szavazótáborát. A sikertelen népszavazási kezdeményezés, a baloldallal nem szimpatizáló választók szüntelen sértegetése és a magas társadalmi támogatottságú kormányzati programok kritizálása mind hozzájárul ahhoz, hogy a baloldal már hónapok óta nem képes lendületet venni, és táboruk szűkül – állapítja meg a Társadalomkutató.

Borítókép: Grafika (Fotó: Társadalomkutató Intézet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.