időjárás 2°C Taksony 2022. november 29.
logo

Elkezdődött az iskolai digitális eszközök kiosztása

Szabó Réka Zsuzsanna
2022.02.15. 12:28 2022.02.15. 19:17
Elkezdődött az iskolai digitális eszközök kiosztása

A Klebelsberg Központ irányításával 

megkezdődött 120 ezer notebook kiszállítása, amit pedagógusok és diákok kapnak majd

– számolt be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mai sajtótájékoztatóján. 

– A kormány 2016-ban fogadta el a Digitális oktatási stratégiát – amelynek része a köznevelés digitalizációja is – azért, hogy a diákok megfelelő kompetenciákkal rendelkezzenek ahhoz, hogy megfeleljenek a modern kor kihívásainak és képesek legyenek ismereteik, képességeik fejlesztésére – mondta a miniszter.

Kásler Miklós kiemelte: 

a kormány a következő négy évben mintegy 200 milliárd forint értékben vásárol 560 ezer tanulói és 55 ezer tanári notebookot. 

Az első ütemben 34 milliárd forintért 55 ezer tanár és 55 ezer tanuló jut ilyen eszközhöz, illetve tízezer notebookot iskolákban használnak majd. A köznevelés-digitalizálásnak másik része a robotika megismertetése és olyan interaktív panelek alkalmazása, amelyek a kreativitást növeli a gyermekeknél.

A tárcavezetőhöz hasonlóan Salgótarjánban Maruzsa Zoltán, az Emberi  Erőforrások Minisztériumának államtitkára is megerősítette: 

március végéig mintegy 120 ezer notebook érkezik a köznevelési intézményekbe, amivel elkezdődött az oktatás digitalizációjának "zászlóshajó" projektje. 

A Becsó Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselővel, a Bolyai Gimnáziumban tartott sajtótájékoztató után a pedagógusok és a 9. évfolyamos tanulók szülei vették át a notebookokat. A kormány 2016-ban fogadta fogata el azt a digitális oktatási stratégiát, amelynek megvalósítása részben hazai költségvetési, részben uniós forrásokból kezdődött meg. 2018-2019-ben így mintegy 100 ezer informatikai eszközt vásároltak a köznevelési intézményeknek – emlékeztetett az államtitkár. Maruzsa Zoltán kiemelte: ennek köszönhetően a járvány kezdetén a magyar iskolarendszerben mintegy 350 ezer számítógép, laptop, digitális oktatásra is alkalmas eszköz állt rendelkezésre.

Borítókép: Maruzsa Zoltán sajtótájékoztatót tart a salgótarjáni Bolyai János Gimnáziumban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.