Immár állandó a polgárőrszolgálat a határvédelemben

Az ötéves határvédelmi polgárőrtagozat 2500 polgárőre 2021-ben 110 ezer órát szolgált az ország védelmében. Hétezer migráns elfogásában vettek részt a rendőrökkel és a katonákkal közös járőrözések során.

2022. 02. 07. 18:34
null
Forrás: Illegális migránscsoport pihentetőhelyét leplezték le a bajai-bácsbokodi-hercegszántói háromszögben a határvédő polgárőrök Fotó: OPSZ/Sebestyén Jenő
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre nő a déli határainkra nehezedő migrációs nyomás. Csak a hét végén mintegy hatszáz határsértőt fogtak el a rendőrök és a katonák a helyi polgárőrök közreműködésével. 

Az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn úgy tájékoztatott: 589 határsértővel szemben intézkedtek. Az összesítés szerint pénteken 258, szombaton 188, vasárnap 139, jogellenesen az ország területén tartózkodó külföldit tartóztattak fel és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron a katonák és rendőrök. Emellett a horvát, a román, az ukrán határnál és az ország belsejében elfogtak négy határsértőt, akik ellen idegenrendészeti eljárás indult.

Az elmúlt héten az ország területén 1872 határsértőt tartóztattak fel és kísértek vissza. Rajtuk kívül az elmúlt héten a horvát, a román, az ukrán határnál és az ország belsejében 11 határsértőt fogtak el, akikkel szemben idegenrendészeti eljárás indult. A megelőző héten − január 24-től 30-ig − a feltartóztatottak száma 1295 volt. Múlt héten embercsempészés miatt 21 gyanúsított ellen indult eljárás – derül ki a rendőrségi összesítésből.

Mint ismert, az önkéntesen, térítés nélkül, szabadidejükben szolgáló polgárőrök egyre nagyobb számban vesznek részt a határőrizetben, illetve az illegális bevándorlók elfogásában. 

A Magyar Nemzet múlt héten számolt be arról, hogy a kormány intézményesítetten bevonta az Országos Polgárőrszövetséghez (OPSZ) tartozó szervezetek polgárőreit elsősorban a déli határaink védelmébe. Ehhez az ott önkéntes szolgálatot teljesítő polgárőrök dologi kiadásait is megtérítik.

Bakonyi Ágnestől, az OPSZ sajtófőnökétől megtudtuk, az immár ötéves határvédelmi polgárőrtagozat a hét végén Mórahalmon tartotta kibővített évzáró elnökségi fórumát. Itt elhangzott, hogy 

egyre jobb felszereltséggel, egyre nagyobb számban és egyre hatékonyabban teljesítik küldetésüket a határvédelemben szolgálatot ellátó polgárőrök, akik ma már hatalmas segítséget nyújtanak a rendőrségnek és a Magyar Honvédségnek.

A Csongrád-Csanád megyei polgárőrvezető, Batiz István elnökletével megtartott fórumon részt vevő több mint nyolcvan egyesületi elnök, illetve alelnök mindegyike hitet tett a további határvédelmi szolgálat mellett. Minderről azt követően „szavaztak”, hogy Túrós András, az OPSZ elnöke beszámolt a napokban megjelent kormányrendeletről, amely koordinált határszolgálatra kéri fel a polgárőrséget. 

A határozat szerint a polgárőrök – a költségeik fedezése mellett – naponta 80 fővel látnak el 12 órás szolgálatot a határsávban, illetve mélységi területeken, tovább segítve ezzel a rendőrség és a honvédség munkáját. 

Túrós András elismerte, hogy ez a feladat komoly logisztikát igényel majd az OPSZ-től, de mint fogalmazott, a polgárőrségnek becsületbeli kötelessége, hogy ezt a munkát a legjobban hajtsa végre. Az OPSZ elnöke hozzászólásában köszönetét fejezte ki a rendőrségnek azért az erőfeszítésért, amit hosszú idő óta tesz az illegális migráció kezelésében. Az elnök emellett köszönetét fejezte ki Mórahalomnak, amely szerinte, a határvédelmi tagozat bölcsője, valamint a város polgármesterének, Nógrádi Zoltánnak is, aki évek óta sokat tesz azért, hogy a polgárőrség megfelelő támogatást kapjon.

− Telitalálat volt az OPSZ részéről öt évvel ezelőtt a határvédelmi polgárőrtagozat létrehozása− fogalmazott Túrós András, és ezzel a tagozat elnöke, Csorba Sándor is egyetértett. 

Csorba Sándor beszámolójában elmondta, hogy az elmúlt öt évben egyre növekszik a migrációs nyomás és az ebből fakadó feladat, ám szerencsére a határvédelmi szolgálatra jelentkezők száma is folyamatosan emelkedik. 

Jelenleg 110 egyesület 2500 polgárőre vesz részt a tagozat munkájában. 

Tavaly több mint 160 ezer szolgálati órát teljesítettek a polgárőrök a határ mentén, és csaknem hétezer migráns elfogásában nyújtottak segítséget a rendőrségnek.

Az öt éve töretlen, sőt évről évre egyre szorosabb együttműködést méltatta a fórumon felszólaló Balázs László ezredes, az ORFK határrendészeti főosztályának vezetője, aki hangsúlyozta: 

a migránsroham várhatóan nem csökken a közeljövőben, az embercsempészeknek ugyanis ez hatalmas üzlet, és amíg lehetőségük van rá, nem állnak le.

Az egyre erőszakosabbá váló embercsempészekre figyelmeztette hozzászólásában Szilassi-Horváth Jenő ezredes, a Csongrád-Csanád megyei rendőrfőkapitány-helyettes is, aki elmondta: 

most nincs helye a „hősködésnek”, óvatosnak kell lenni, de ezt tudják, a sokszor baráti viszonyt ápoló rendőr-polgárőr járőrtársak.

A fórum végén, a határterületen kifejtett kimagasló polgárőr-tevékenységük elismeréseként tízen részesültek az OPSZ elnökének dicséretében és jutalmában, húszan pedig a tagozat emlékérmét vehették át.

Borítókép: Polgárőrök az ásotthalmi erdőben egy illegális migránsok által használt búvóhelyet szemlélnek (Fotó: OPSZ/Sebestyén Jenő)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.