időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

ITM: Működnek a szigorúbb rendelkezések

Forrás: Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM)
2022.02.17. 10:31 2022.02.17. 11:11
ITM: Működnek a szigorúbb rendelkezések

Megerősített jogszabályi felhatalmazásával élve egy éve léphet fel hatékonyabban a balesetveszélyes „horrorkaravánokkal” szemben a közlekedési hatóság. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közúti ellenőrei tavaly 179 járműszerelvényt tartóztattak fel, véget vetve a közlekedésbiztonsági szempontból rendkívül kockázatos útjuknak. A hajmeresztően felelőtlen üzemeltetőkre 2021-ben közel 100 millió forint bírságot szabtak ki gyakran több jogsértés miatt is – derül ki az ITM sajtóközleményéből.

Az úgynevezett „horrorkaravánok” szinte kizárólag külföldi járművek által vontatott járműszerelvények. Vezetőik jellemzően Nyugat-Európában felvásárolt, gyakran üzemképtelen használt autókat juttatnak el a keleti célországokba úgy, hogy egyszerre többet szállítanak egymás mögé kapcsolt pótkocsikon, rakományukat hevenyészetten rögzítve. A lelkiismeretlen ügyeskedők Magyarországon is súlyosan veszélyeztetik a közlekedés biztonságát.

A tavaly január végén hatályba lépett előírás új járműkategóriákra terjesztette ki a szabálytalan vontatást végző, műszakilag nem megfelelő, túlsúlyos és túlméretes járműszerelvények ellenőrzésének és szigorúbb szankcionálásának lehetőségét. Így egy éve már a személygépkocsikból vagy kisteherautókból álló „horrorkaravánokra” is kiszabható az akár 500 ezer forintos közigazgatási bírság. 2021 februárjától a rendőrség és a  közlekedési hatóság visszatarthatja a járműveket, rendszámukat és forgalmi engedélyüket elveheti. A továbbhaladás kötelező feltétele a bírság megfizetésén túl a közlekedésbiztonságot veszélyeztető állapot megszüntetése.

Az innovációs tárcánál működő közlekedési hatóság munkatársai 2021-ben az esetek mintegy felében marasztaltak el kizárólag tömeg- vagy mérettúllépés miatt „horrorkaravánokat”. A sofőrök harmada a vezetési és pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket is megszegte. Számos szabálysértőnél fordultak elő további – dokumentációs és műszaki – hiányosságok. A többletjogosítványoknak köszönhetően a kollégák a tavalyelőttinél kétharmadával több szabálysértőt kaptak el, túlnyomó hányadukat a dél-keleti országrészben. A tetemes bírságok visszatartó erejét növeli, hogy azokat a tetten érés helyszínén szabják ki és fizettetik meg.

A szakemberek eredményesen csípték fülön a túlrakodott 3,5 tonnás kisteherautókkal manőverezőket is. A járművezetők kedvét e körben tavaly összesen 283 esetben közel 114 millió forintnyi szankcióval vették el a balesetveszélyes gyakorlatoktól.

A közlekedési hatóság a nagyobb nemzetközi forgalmat bonyolító utak mentén folyamatos jelenléttel tesz a kockázatos felelőtlenségek visszaszorításáért. Az országutak tavaly kiszűrt rémeiről a minisztérium Facebook-oldalán érhető el kedélyborzoló fotóválogatás.

Borítókép: illusztráció – több kilométeres kamionsor a magyar–román határnál az ártándi átkelőhely közelében Biharkeresztesnél (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.