Benzinárstop: garantálható az ellátásbiztonság

Ha indokolttá válik, a feladatok átmeneti ellátására egy nyilvántartott szolgáltatót jelöl ki a szaktárca, amely folyamatosan egyeztet a Mol vezetésével. 

Magyar Nemzet
2022. 02. 16. 14:50
480Ft-os benzinár Fotó: Világgazdaság/Kallus György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zavartalan üzemanyag-ellátás biztonsága érdekében az üzemszünetet hirdető benzinkutak működtetését átmenetileg nyilvántartott szolgáltatók vehetik át. Ezek a szolgáltatók minisztériumi kijelölés alapján minden esetben gondoskodnak arról, hogy egyetlen magyarországi település lakosai se maradjanak üzemanyag nélkül – közölte szerdán az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) annak kapcsán, hogy mint ismert: a kormány a családok védelme érdekében május közepéig fenntartja az üzemanyagok árának maximalizálását, amelynek szabályozása változatlan formában fennmaradt. 

Az ellátásbiztonság érdekében a tárca folyamatosan egyeztet a feladatok átvételére kész és képes Mol vezetésével

– emelték ki. 

A minisztérium közleménye emlékeztet: az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára. Ezért a kormány rezsicsökkentési politikája szerint tavaly novemberben a 95-ös benzin és a gázolaj árát rögzítette literenként legfeljebb 480 forintos szinten, első körben három hónapra, amelyet meghosszabbítottak.

Az árstopintézkedés nélkül – a világpiaci folyamatok miatt – az autósok jóval 500 forint feletti áron tankolhatnának a benzinkutakon, 

ám így a magyarok a gázhoz és áramhoz hasonlóan az üzemanyagért is az egyik legalacsonyabb árat fizetik a kontinensen. A benzinárstopot meghosszabbítva további védelmet biztosítanak az autót használó családoknak.

Európában a magyarok tankolhatnak a legolcsóbban az ársapka rögzítése miatt. Fotó: Bús Csaba

Annak érdekében, hogy a rögzített ársapka mellett is megőrizze az ellátás biztonságát, a kormány már az előző évben lépéseket tett. 

Viszont, ha egy töltőállomás nem képes a vásárlók megfelelő kiszolgálására, és ezért üzemszünetet hirdet, úgy az innovációs tárca – szem előtt tartva a biztonságos ellátás szempontjait – a hatályos szabályozásban foglaltak szerint megvizsgálja a kijelölés szükségességét – közölte a minisztérium. Amennyiben ez indokolt, a feladatok átmeneti ellátására egy nyilvántartott szolgáltatót jelölnek ki. Ezért folyamatosan egyeztetnek a szükséges erőforrásokkal rendelkező Mol vezetésével. 

Ezzel együtt jelezték, hogy

mostanáig nem volt egyetlen olyan vállalkozás sem, aki helyett mást kellett volna kijelölni. 

Borítókép: A Molnak megfelelő kapacitásai vannak a szünetelő szolgáltatások pótlására. (Fotó: Világgazdaság/Kallus György)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.