Kásler Miklós: Túljutottunk a fertőzöttségi csúcson + videó

Úgy tűnik, hogy túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán – mondta Kásler Miklós hivatalos videósorozata, az Életközelben legújabb részében. Az emberi erőforrások minisztere beszélt a magyar egészségügyi rendszer folyamatos fejlesztéséről, a meddőséggel küzdő családok segítéséről, illetve megosztotta érzéseit a magyar csapat téli olimpiai szerepléséről is.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook2022. 02. 20. 20:44
Kásler: megkezdték a tanároknak és diákoknak szánt notebookok kiszállítását Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Háromféle szempontból minősítjük a járványhullámokat: a fertőzési hullám csúcsa szerint, a lélegeztetésre szoruló betegek száma, valamint a betegség végkifejlete alapján” – mondta Kásler Miklós. Hozzátette: egymáshoz képest ezek az értékelések körülbelül egy-kéthetes csúszásban vannak. Úgy tűnik, hogy túljutottunk a fertőzöttek számának a csúcsán, a következő szempontok pedig egy-két hét múlva jutnak el ugyanide.

Zajlik az alapellátás fejlesztése, megerősítése, mondta a miniszter hozzátéve: ez a jövő szempontjából nagyon fontos. 

Kásler Miklós a legfontosabb intézkedések közül kiemelte az Ötnemzeti egészségügyi programot, a 13. kötelező oltás bevezetését, a HPV elleni oltást, amelyet a kislányok után mostanra már a kisfiúk is ingyenesen felvehetnek, ezen túlmenően pedig a legkorszerűbb orvostechnológiai eszközök meghonosítását. A hálapénz megszűnt, az orvosi bérek két és félszeresére emelkednek 2023-ra, az Egészséges Budapest programnak köszönhetően pedig Magyarország egészségügye nem látott minőségű állapotba került

 – mutatott rá a miniszter, aki az ápolók napja alkalmából kiemelte az egészségügyi szakdolgozókat érintő legfontosabb adatokat: 2021-re a nővéri fizetések két és félszeresét jelentik a 12 évvel ezelőtti bérekhez képest. Új nővérszállók épültek, a régi nővérszállásokat felújították, korszerű körülményeket alakítottak ki – sorolta. Az utánpótlás kérdését pedig úgy foglalta össze, hogy pályázatokkal próbálják ösztönözni a fiatalokat arra, hogy válasszák az ápolónői életpályát.

Magyarországon több mint 150 ezer házaspár küszködik a meddőséggel, ezért a magyar kormány úgy döntött, hogy egységes állami ellátórendszert hoz létre – hívta fel a figyelmet a miniszter. 

Hozzátette: számos finanszírozásbéli könnyítést vezettek be, és az egységes rendszernek az előnye, hogy az orvosok kitűnő körülmények között kezelhetik az érintetteket.

A beszélgetés során kitért a Pécsi Tudományegyetem Reprodukciós Módszertani Kutatóközpont és Családbarát Szülészet kibővítésére, amelynek alapkövét a héten tették le. Elmondta: a klinikai gyakorlat nagyon magas szintje mellett adottak lesznek a kutatás lehetőségei is. Ez garantálja, hogy bizonyos kutatási eredmények birtokában új terápiás diagnosztikai lehetőségeket tudunk létrehozni.

Borítókép: Kásler Miklós (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.