A kormány hárommilliárd forint támogatást nyújt a Karitatív Tanács szervezeteinek

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta, hogy Magyarország minden segítséget megad azoknak az embereknek, akik a háború elől menekülnek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 03. 05. 20:49
MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormány a Magyarországot is közvetlenül érintő humanitárius katasztrófa hatásainak mérséklésére és kezelésére hárommilliárd forint forrást biztosít a Karitatív Tanács szervezeti tagjainak – jelentette be Szentkirályi Alexandra szombaton Beregsurányban, az Ukrajnából érkező menekülteknek létrehozott segítségponton.

A kormányszóvivő elmondta, hogy a kabinet döntése értelmében 500-500 millió forintot kap a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat, valamint a Magyar Vöröskereszt. 

Szentkirályi kifejtette, a kormányzati szervek, a rendőrség, a katasztrófavédelem, az önkormányzatok, a segélyszervezetek, valamint a civilek nagyon komoly és lélekemelő erőről tettek bizonyságot az elmúlt időszakban, amire a következő napokban vagy hetekben is szükség lesz.

– A kormányra számíthatnak ebben a munkában, a kabinet továbbra is minden támogatást meg fog adni mindenkinek ahhoz, hogy a lehető legnagyobb segítséggel tudjunk odafordulni a bajba jutott emberekhez

– fogalmazott a politikus. Emlékeztetett, hogy a közelmúltban többféle segítség érkezett a kormányzati oldalról, elindult az eddigi legnagyobb, mintegy 600 millió forint értékű segélyszállítmány Kárpátaljára, illetve a Hungary Helps program révén egyaránt érkezik majd segítség a karitatív munkához. 

Szentkirályi megismételte: Magyarországnak semmilyen módon nem szabad belekeveredni az orosz–ukrán konfliktusba, de az ország minden segítséget megad azoknak az embereknek, akik a háború elől ide menekülnek. 

– A kormány koordinálja és szervezi a segítségnyújtás folyamatát, forrásokat biztosít a menekültek ellátására, akiket a Magyarországon biztonság, szeretet, odafigyelés és segítség vár 

– erősítette meg Szentkirályi Alexandra. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a Híd Kárpátaljáért segélyakció keretében szombat reggelig 480 millió forint adomány érkezett az 1357-es segélyvonalon és az erre a célra nyitott számlaszámon keresztül. Ebből az összegből a hat segítségponton tevékenykedő karitatív szervezetek azonnali támogatásként 25-25 millió forinttal részesülnek. Az államtitkár megjegyezte, a Hungary Helps programon keresztül újabb, 1,3 milliárd forint értékű támogatás érkezik Ukrajnába, amelyből szintén a háború elől menekülő, bajban lévő embereket segítik.

Borítókép: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő beszél az orosz–ukrán háború elől Ukrajnából menekülő emberek számára a beregsurányi polgármesteri hivatalnál kialakított segítségpontnál (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.