„A politikai állásfoglalások öt nappal a választás előtt csatakiáltások”

G. Fodor Gábor a Scruton közösség által szervezett elemzői beszélgetésen kedden kijelentette: a politikai állásfoglalások öt nappal a választás előtt csatakiáltások. A XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója és Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. ügyvezetője egyetértettek abban, hogy bár az orosz–ukrán háború meghatározza a választást, az utolsó pár nap mozgósító kampánya felülírhatja a közvélemény-kutatási jóslatokat.

2022. 03. 29. 20:35
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beszélgetés első kérdése a vasárnapi választás várható eredményére vonatkozott. Závecz Tibor ezzel kapcsolatban a Závecz Research legfrissebb kutatására hivatkozva (az említett kutatásról bővebben a linkre kattintva olvashat) elmondta: az adatok magukért beszélnek, a teljes népességen belül és a biztos részvételt ígérő szavazók körében a Fidesznek van előnye, vannak azonban olyan faktorok, amelyek még az utolsó pillanatban is befolyásolhatják az eredményt.

Az ügyvezető arról is beszélt, a kutatás alapján körülbelül hatszázezer ember eldöntötte ugyan, hogy elmegy szavazni, abban azonban még bizonytalan, hogy kire adja le a voksát. Mint mondta, ez a csoport mindig is problémát jelentett a választási prognózisok tekintetében, ám éppen ezért van fontos szerepe az utolsó hét kampányüzeneteinek és azok hatásainak. Závecz Tibor szerint a baloldalnak van nagyobb esélye arra, hogy ebből a nyolcszázalékos szavazói rétegből szavazatokhoz jusson.

G. Fodor Gábor szerint fontos megfigyelni a politikai energiákat. – Ősszel az előválasztás eredményeként Márki-Zay Péter személyében új jelölt került a színre, ennek pedig felhajtóerőt kellett volna jelentenie. Bár egy darabig új remény és várakozások jellemezték a baloldalt, mivel azonban nem történt semmi és nem is kampányoltak, a felfelé ívelés helyett süllyedni kezdtek – magyarázta.

A XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója szerint a baloldal rossz pozíciót foglalt el, olyat, ami nem találkozik a választók elvárásaival és igényeivel. 

G. Fodor Gábor meglátása szerint a kampány az orosz–ukrán háború kitörésével véget ért, az ugyanis olyan nagy impulzust jelent a politikában, ami mellett az egyéb ügyek alig érik el az emberek ingerküszöbét. Az igazgató szerint meghatározó, hogy a politikai szereplők milyen pozíciót foglalnak el, üzenetük milyen kontextusban jelenik meg a jelenlegi háborús helyzetben, a baloldal azonban megbukott ebben a versenyben. G. Fodor Gábor kijelentette: 

Az emberek főként a háborúval kapcsolatos benyomásaik alapján fognak dönteni vasárnap.

Závecz Tibor úgy véli, nincs különbség abban, hogy a bal- és a jobboldal a béke pártján áll-e, éppen ezért nincs olyan se, hogy magyar út. G. Fodor Gábor szerint a választók nem állásfoglalást várnak el a politikusoktól, hanem a béke és a biztonság megőrzését. Úgy gondolja, igenis van magyar út és magyar érdek, ennek képviselete azonban nem zárja ki, hogy részesei legyünk a nemzetközi szövetségeknek. 

– Az oldalválasztás nem magyar érdek, hanem a nagyhatalmak elvárása, amit a baloldali politikusok rendszeresen képviselnek is – hangsúlyozta. Hozzátette: a választás speciális tétje a nemzeti szuverenitás megőrzése.

Arra a kérdésre, hogy vajon kire szavaznak valójában, akik a baloldalra szavaznak, Závecz Tibor kifejtette: bár a baloldal sokáig illeszkedési zavarokkal küzdött, főként az új szereplő, Márki-Zay Péter színre lépésével, de felesleges arról beszélni, hogy ki a főnök valójában. Szavai szerint van egy miniszterelnök-jelölt és több potens pártvezető a baloldali összefogásban.

G. Fodor Gábor rámutatott: egy választáson az egyik félnek a másik féllel kell megküzdenie, nem egyik félnek a másik oldal felmentő érveivel – az igazgató így nevezte ugyanis a Závecz Tibor által említett illeszkedési zavarokat. 

Hangsúlyozta: a baloldal 12 év alatt sem tudta összeszedni magát, képességekben nem tud a jobboldallal azonos rajtvonalról indulni.

Meglátása szerint a baloldali összefogás szálait Gyurcsány Ferenc mozgatja, amiről a DK-elnök szereposztó karaktere árulkodik, Márki-Zay Péternek pedig véleménynyilvánítás és esélylatolgatás helyett politikai kijelentéseket kellene tennie, a szerepek azonban rendre összecsúsznak a kommunikációjában.

Borítókép: Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Kft. ügyvezetője, Kacsoh Dániel, a Mandiner.hu főszerkesztő-helyettese és G. Fodor Gábor, a XXI. Század Intézet stratégiai igazgatója (Fotó: Magyar Nemzet/Kincses Krisztina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.