időjárás -5°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Egzotikus pálmafákat ültetett medencéje partjára Horváth Csaba, a zuglói korrupciós botrány MSZP-s főszereplője

Forrás: Metropol.hu
2022.03.10. 09:06 2022.03.10. 14:44
Egzotikus pálmafákat ültetett medencéje partjára Horváth Csaba, a zuglói korrupciós botrány MSZP-s főszereplője

Zugló vesztegetési pénzek elfogadásával gyanúsított baloldali polgármestere legalább tízmillió forintot költött arra, hogy méregdrága egzotikus pálmafákat telepíttessen a budai luxusvillája kertjébe – értesült a Metropol MSZP-s forrásokból. A növényeket külön erre a célra épített, gázzal fűtött speciális üvegház védi a hidegtől. A havonta elégetett gáz legalább négy-öt család fűtési számláját teszi ki. Az üvegházak fűtését a korrupcióval gyanúsított politikus távirányítóval is tudja szabályozni.

Egy vallomás szerint Horváth Csaba több alkalommal is tízmilliós nagyságrendben vett át vesztegetési pénzeket a zuglói parkolást üzemeltető cég vezetőjétől.

A parkolópénzek eltulajdonításából jöttek a milliók

A veterán MSZP-s politikus és párttársa, Tóth Csaba a megindult büntetőeljárás adatai szerint havi 10-15 milliót, összesen több mint 250 millió forintot kapott 2017 és 2019 között a parkoló autósok pénzéből. A zuglói polgármester a pénzt rendszeresen egy Kálvin téri kávézóban vette át.

A Metropol szerint, ebből az összegből 

nemcsak Horváth Csaba 2. kerületi luxusvillájára, de még párttársai szemét is szúró méregdrága pálmafákra és a köréjük ültetett gázzal fűtött speciális üvegházakra is jutott.

Horváth Csaba egy 1278 négyzetméteres telken fekvő, mediterrán hangulatú, négyszáz négyzetméteres villában él. A luxusingatlan a II. kerület egyik elitnegyedében, Széphalom kertvárosi részén található a Kazinczy utcában.

600-800 milliót érhet Horváth Csaba medencés luxusvillája Buda elitnegyedében Forrás: Metropol

A piaci áron alsó hangon 600-800 milliós ingatlanban olyan apróságok szolgálják az MSZP-s politikus kényelmét, mint a több férőhelyes teremgarázs, a tetőre szerelt nagy teljesítményű napelempark – amely a méretéből ítélve több ház áramellátását is képes lenne biztosítani –, illetve a kíváncsi szemek elől gondosan elrejtett, egyedi megrendelésre készült úszómedence.

Elegáns, nyugodt környék a budai II. kerületben Forrás: Metropol

Pálmák tízmillióért Dél-Amerikából

Az igazi rongyrázást mégsem ezek a „kiegészítők”, hanem a kertbe telepített pálmafák jelentik. Horváth ugyanis nem volt rest a messzi trópusokról beszerezni, és a medencéje partjára telepíteni több Dél-Amerikában őshonos cserjepálmát – írja a Metropol.

Mivel a fajta különleges gondoskodást igényel, Magyarországon egyetlen kertészet sem forgalmazza. 

A Metropol úgy értesült, hogy a szocialista polgármester egyenesen Dél-Amerikából, külön megrendelés útján szerezte be a növényeket, és az elérhető árlisták szerint, a vámot, a különleges növényszállítási engedélyek költségét is beleértve legalább tízmillió forintot fizetett ki értük.

Távirányítós mobil üvegház külön a pálmafáknak

A baloldali politikus szinte családtagként kezeli a pálmafákat: a védelmük érdekében távirányítóval szabályozható hőmérsékletű, gázzal fűthető mobil-üvegházakat is beszerzett, melyekkel lefedi őket télvíz idején. Az egzotikus pálmafák így vészelik át a tél viszontagságait, hogy aztán nyáron árnyékot vessek az MSZP-s polgármester medencéjének partjára. A medencét a lap információi szerint ugyancsak méregdrága, Dániából származó különleges faburkolattal vették körül.

A Metropol bekarikázta a képen a pálmafák fűtött üvegházát Forrás: Metropol
Távoli egzotikus országokból hozatott magának pálmafákat budai villájába Forrás: Metropol

A Metropol úgy értesült, hogy több baloldali politikus, köztük Karácsony Gergely is koktélozott már a pálmafák árnyékában, a medence partján, a dán faburkolaton.

Karácsony Gergely és Horváth Csaba Fotó: MTI /Máthé Zoltán

Korábban már többször is korrupciós ügyekbe keveredett

Horváth Csabát nem először hozzák összefüggésbe korrupcióval a hatóságok. A 2000-es évek elején ugyanis felmerült a neve a híres K&H-botránnyal kapcsolatban, mivel II. kerületi polgármesterként feltehetően önhatalmúlag döntött a kerület hétszázmilliós befektetésének a banknál történő elhelyezéséről. Később annak a gyanúja is komolyan felmerült, hogy a brókerbotrányba belebukott Kulcsár és cégcsoportja finanszírozhatta Horváth győztes kampányát 2002-ben.

Az eredeti cikk ITT olvasható.

Borítókép: Horváth Csaba (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.