Gyilkossággal vádolt idegenlégióst kaptak el a magyar–ukrán határon

Ukrajnába indult harcolni az ex-idegenlégiós, ám a magyar határrendészek elfogták Záhonyban európai körözés alapján. A szélsőjobboldali identitásmozgalomhoz közel álló Loik L. P.-t azzal gyanúsítják, hogy szombaton Párizsban megölte Federico Martin Aramburu volt rögbijátékost.

2022. 03. 23. 10:48
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap este Magyarországon letartóztatták Federico Martin Aramburu volt rögbijátékos szombati párizsi meggyilkolásának fő gyanúsítottját – értesült az AFP fél órája a párizsi ügyészség által megerősített, ügyhöz közel álló forrásokból. A 42 éves argentin exrögbijátékost a Saint-Germain-des-Prés egyik bárjában történt veszekedés után agyonlőtték.

Federico Martin Aramburut több lövéssel ölte meg két támadója szombaton Párizsban. Egyiküket az ukrán határnál fogták el magyar határrendészek (Fotó: AFP)

A le Parisien információi szerint Loïk L. P.-t, a 27 éves egykori katonát, a szélsőjobboldali GUD mozgalom tagját keddről szerdára virradó éjszaka letartóztatták az ukrán határ közelében, amikor Ukrajnába akart menni, hogy hadba szálljon Oroszország ellen .

A Magyar Nemzetnek magyar belügyi forrásból megerősítették a szélsőjobboldali férfi elfogását. Loik L. P. Kedden 20.05-kor egy szlovák rendszámú személyautóval, egyedül érkezett Záhonyba, a magyar–ukrán határátkelőhöz. 

A határrendészek az autóban több kést is találtak, mire Loik L. P. közölte, hogy ő idegenlégiós volt, és most megy harcolni Ukrajnába. A férfi adatait átfuttatták a nemzetközi körözési listán, a számítógép azonnal jelezte: a párizsi gyilkosság miatt körözik. Azonnal megbilincselték, majd őrizetbe vették.

A fegyvernek minősülő kések miatt magyar büntetőeljárás is indult az elfogott idegenlégiós ellen (Fotó:police.hu)

 

A le Parisien azt is megírta, hogy mivel Magyarország az EU tagja, az eljárás európai elfogatóparancs alapján indult. Loik L. P.-t előbb ügyész, majd egy bíró elé viszik, aki megkérdezi, hogy beleegyezik-e a Franciaországnak való gyorsított kiadatásába. Ha a gyanúsított ezt megtagadja, akkor a magyar igazságszolgáltatásnak meg kell vizsgálnia, hogy a franciaországi vádemelés feltételei megfelelnek-e az európai jognak, és csak azután adhatják ki a volt idegenlégióst.

Kedden egyébként már vádat emeltek Párizsban egy 24 éves fiatal francia nő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő vezette azt az autót, amelyből az eddigi adatok szerint két férfi lelőtte az egykori argentin válogatottat: a nő ellen gyilkosságban való közreműködés miatt emeltek vádat, és előzetes letartóztatásba helyezték. Továbbra is keresik Loik L. P. társát, a szintén a szélsőjobboldali Romain B.-t, aki a gyanú szerint szintén lőtt.

Francia lapok szombaton részletesen beszámoltak az argentin volt rögbijátékos meggyilkolásáról. Egyebek mellett azt írták, hogy a sportolóra hatszor lőttek rá támadói, amiből négy eltalálta, és azonnal meghalt.

Borítókép: A záhonyi határrendészek őrizetében a francia idegenlégiós, akit gyilkosság miatt köröztek (Fotó: police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.