Még idén újra elítélhetik emberölésért a rendőrgyilkost

Két súlyos ítéletre is számíthat idén a rendőrgyilkosként hírhedtté vált Németh István. Bizonyítottság esetében akár tényleges életfogytiglani fegyházat is kaphat egy hajléktalan felgyújtásáért, a szerencsétlen halálra égett. Ugyanakkor 15 év fegyházat szabhatnak ki rá, mivel a vád szerint saját gyermekeit használta szexuális tárgyként.

2022. 03. 04. 14:30
null
Forrás: Németh István élettársával és két gyermekükkel Fotó: RAS-archívum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élete végéig a rácsok mögött maradhat a 63 éves Németh István, ha elítélik a vád szerint harmadik gyilkosságáért. A következő, május 12-i tárgyalási napon a Fővárosi Törvényszék tanúkat és szakértőket hallgat meg a rendőrgyilkosként hírhedtté vált Németh ellen különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt indult perben. A vád szerint 2008-ban – amikor még feltételesen volt szabadlábon a két ember meggyilkolása miatt kapott életfogytiglani szabadságvesztés büntetéséből – a XII. kerületben egy hajléktalantanyán éghető anyaggal lelocsolta egy hajléktalantársát és felgyújtotta, mivel a férfi nem adott neki az egy, talált pénztárca visszaszolgáltatásáért kapott tízezer forint jutalmából. A szerencsétlen két nap múlva halt bele szörnyű sebeibe.

Németh István nyilatkozott első szabadulása után a kereskedelmi televízióban. Forrás: RTL Klub

Németh tagadta tavaly novemberben az előkészítő ülésen, hogy ő gyújtotta volna fel az áldozatot. Azt állította: a közelben egy autóroncsban aludt élettársával és a nagy hangzavarra ébredtek fel, ő maga hívta a tűzoltókat. 

Az ügyben december elején kezdődött meg a bizonyítási eljárás. Legutóbb február végén tanúkat hallgattak meg. A Fővárosi Törvényszék közlése szerint ítélet az év második felében várható ebben az ügyben.

Közben az Egri Törvényszéken jelenleg is zajlik Németh másik pere, amiben a november 30-ra kitűzött ülést elnapolták egy tanú meg nem jelenése miatt. A törvényszék tájékoztatása szerint ennek az ügynek a befejezése még az év első felében várható, a bíróság széles körű bizonyítást folytat, és a befejezés időpontja függ attól, hogy a bíróság mikor tudja meghallgatni a szükséges tanúkat. 

A bizonyítási eljárás zárt ajtók mögött folyik, ugyanis a vád több mint gyomorforgató: Németh saját fiát és nevelt lányát szexuális tárgyként használta a vád lényege szerint. 

A Heves Megyei Főügyészség kétrendbeli, folytatólagosan elkövetett, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére erőszakkal elkövetett szexuális erőszak miatt 2018 őszén emelt vádat Németh ellen. Aki – bár vallomást tett a nyomozás során, de – tagadta a nemi erőszakot. Amennyiben a bíróság előtt bizonyítottságot nyer tette, Németh legfeljebb 15 évet kaphat.

Nem úgy a másik ügyében, ami Németh sorrendben harmadik gyilkossága. 

Bizonyítottság esetén tényleges életfogytiglani fegyház vár rá, mivel tettét visszaesőként, aljas indokból, különös kegyetlenséggel, feltételesen szabadlábon követte el.

A hírhedt rendőrgyilkosság

„Kisnémet”, ahogy gyilkostársai nevezték Németh Istvánt, negyvenhárom évvel ezelőtt, 1979. július 9-től 10-re virradóra egyike volt azoknak, akik Budapest határában megtámadták a posztos rendőrt, majd megölték. Két megrögzött bűnöző, Soós Lajos, György József és a mindössze 19 éves Németh azt tervezték, hogy megtámadják a Magyar Nemzeti Bankot és elrabolják az aranykészletét. A tervük megvalósításához sorozatlövő fegyverekre volt szükségük, ezért úgy döntöttek, hogy a 4-es főút mentén, Budapest határában a posztos rendőrt megölik, majd elveszik a géppisztolyát, pisztolyát. Azon a hajnalon a 45 éves Gyulai Károly főtörzsőrmester volt szolgálatban. Soósék műszaki hibát imitálva odahívták magukhoz a rendőrt. Soós egy féltengellyel leütötte a rendőrt, majd begyömöszölték autójuk csomagtartójába. Németh a rendőr géppisztolyát nem találta meg az őrbódéban, a pisztolyát azonban elvették. A banda Vecsésen túl egy kukoricásba hajtott, ahol a még élő tiszthelyettest kivették a csomagtartóból. Gyulait mindhárman megszurkálták, Soós még a torkát is átvágta, majd elföldelték. A gyilkosok három hónapig tartó hajsza után kerültek rendőrkézre. A nyomozás során kiderült, hogy Soós Lajos György Józseffel, Németh Istvánnal és a rendőrgyilkosságban vétlen Varga Lászlóval is követett el már gyilkosságot. 

Soós végül halálos ítéletet kapott a négyszeres gyilkosságért, csakúgy, mint György József. Soóst és Györgyöt felakasztották. Németh, mivel nem volt még húszéves, megúszta a kötelet. 

Életfogytiglani fegyházat kapott, amiből húsz év letöltése után 2000-ben feltételesen szabadult, ám nem sokkal később tiltott gyógyszer birtoklása miatt még egy évre visszavitték a fegyházba. 2001-es szabadulása után kántorként helyezkedett el Győr közelében, egy faluban, ám nem voltak elégedettek a munkájával, így hetek múlva elbocsátották. 

Utcára került, pedig még egy lánya is született az élettársától, ám az együttélés sem volt neki való, Németh hajléktalanként, koldulásból tartotta fenn magát. Bűncselekményt azonban ekkor még nem követett el, aztán 2008-ban – amikor még feltételesen volt szabadlábon – megtörtént a vád szerinti harmadik emberölés. Ezután Heves megyében kötött ki, mondhatni, hazatért, hiszen verpeléti származású. Sodródott a megyében településről településre, aztán 2016-ban Tarnaleleszen egy 29 éves fiatalasszonnyal – akit egy hajléktalanmelegedőben ismert meg – költözött össze, két gyereket neveltek. Az akkor nyolcéves kislányt Németh a nevére vette, az ötéves kisfiú pedig közös gyermekük. A családi idill azonban nem tartott sokáig, mivel az asszony rájöhetett, mit tett Németh előbb a nevelt lánnyal, majd saját fiúgyermekével. Az apa megijedt a következményektől, menekülőre fogta, Győr-Moson-Sopronba szökött, állítólag próbálkozott a korábbi élettársánál, ám a nő elzavarta. Némethet a rendőrök 2018 őszén fogták el, az asszony településén.

Borítókép: Németh István az élettársával és a két gyerekkel (Forrás: RAS-archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.