időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Megrongálták a hegyvidéki turulszobrot

Forrás: VDTABLOG.HU
2022.03.02. 22:14 2022.03.02. 22:54
Megrongálták a hegyvidéki turulszobrot

Feltehetőleg szerdán hajnalban ismeretlen tettesek súlyosan megrongálták a XII. kerületben található emlékművet. Egy védőtárs által küldött fotók tanúsága alapján az elkövető(k) a „bűn”, illetve a „bűnös” szavakat fújták fel vörös graffitivel a szobor talpazatára.

A fényképek készítője a VDTA blognak elmondta, nincs kizárva, hogy a rongálás már régebben történt. Azonban abból, hogy a feliratokat még nem távolította el a kerület közterület-felügyelete, arra lehet következtetni, hogy nem régen követhették el a bűncselekményt - olvasható a vdtablog.hu cikkében.

A büntető törvénykönyv alapján a rongálásért akár három év szabadságvesztés is kiszabható, amennyiben az elkövető védett kulturális javak körébe tartozó tárgyat, műemléket, régészeti lelőhelyet vagy régészeti leletet rongál meg.

A turul, más néven a kerecsensólyom a magyar eredetmondák legendás madara, nemzetünk egyik legfőbb jelképe volt annak több mint ezer éves fennállása során, kiemelt szerepét a mai napig megtartotta. Az ország számos helyszínén találhatóak turulmadarat ábrázoló köztéri alkotások, többek között Várpalotán és Tatán, de még a határokon túl is, például az ungvári vár kertjében.

Emellett a Magyar Honvédség és a hazai titkosszolgálatok (Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, Alkotmányvédelmi Hivatal, Információs Hivatal) címereiben is megtalálható a magyar nemzeti öntudat, összetartozás és büszkeség egyik legfőbb jelképe.

A Böszörményi út és a Nagyegyed utca találkozásánál található emlékmű viharos múltra tekint vissza, 2005-ös felállítása óta szinte folyamatosan a balliberális pártok, szervezetek és médiumok célkeresztjében van. Az eredetileg a második világháború hegyvidéki áldozatainak emlékére felállított szobrot számos alkalommal akarták elbontatni. A turul körüli vitákat végül 2020 nyarán sikerült csillapítani, amikor a kerület jobboldali vezetése első világháborús emlékművé minősítette át, ezzel megelőzvén a további támadásokat.

A jelek szerint azonban vannak, akiket továbbra is annyira zavar a szobor, hogy még annak megrongálásától sem riadnak vissza.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: A megrongált XII. kerületi turulszobor 2022. március 2-án. (Fotó: VDTABLOG.HU)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.