Újra téma Amerikában a Jobbik antiszemitizmusa + videó

Egy tengerentúli zsidó lap azt sérelmezi, hogy a baloldal közös listáján befutó helyen szerepel Z. Kárpát Dániel.

Magyar Nemzet
Forrás: Index.hu2022. 03. 12. 14:44
POTOCSKÁNÉ KÕRÖSI Anita; SZABÓ Gábor; GYÖNGYÖSI Márton; DUDÁS Róbert; LUKÁCS László György; ANDER Balázs; Z. KÁRPÁT Dániel; SZILÁGYI György; JAKAB Péter
Budapest, 2020. január 25. Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (k) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Mellette balról jobbra Ander Balázs és Szilágyi György alelnökök, Szabó Gábor választmányi elnök, Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnökök, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, valamint Lukács László és Dudás Róbert alelnökök. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg olyan náci karlendítést végző, és antiszemita kijelentéseket tevő politikusok, mint Z. Kárpát Dániel vannak a pártban, addig a Jobbikban jelen van az antiszemita gondolkodás – szúrta ki az Index, egy az amerikai Jewish Voice nevű újság felületén megjelent cikkben. A „Régi Jobbik, új palackban” című írás szerzőjének leginkább az nem tetszik, hogy a baloldal közös listájának 10. helyén szerepel Z. Kárpát Dániel, aki jelenleg a Jobbik egyik alelnöke. A 2010 óta a parlamentben ülő politikusról egy karlendítős felvételt is a beágyaztak a cikkbe, demonstrálva, hogy ugyanazok vezetik a pártot, mint korábban. 

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Korábban megírtuk, hogy Z. Kárpát Dániel az egyike annak a három jobbikos politikusnak, akit a pártelnök mellett a jelenleg 17 fős Jobbik-frakcióból a befutónak gondolt első 45 hely valamelyikére jelölt a Jakab Péter nevével fémjelzett pártvezetés. 

Az amerikai zsidó lap cikke egyébként abból a szempontból nem helytálló, hogy Z. Kárpát Dániel a kilencedik a baloldal közös listáján, közvetlenül Gyurcsány Ferenc DK-elnök után szerepel, akiről korábban egy Molnár Zsolttal (MSZP) folytatott vitában azt mondta, hogy a baloldal számára egy „politikai atombomba”

Fotó: Képernyőkép / valasztas.hu

A sors különös fintora, hogy az akkor még Gyurcsány elszámoltatását sürgető Z. Kárpát most korábbi MSZP-s vitapartnerétől is látótávolságban helyezkedik el a listán, Molnár Zsolt ugyanis a 11. helyen szerepel. 

A Jobbik antiszemitizmusa egyébként korábban is téma volt a tengerentúlon, 2017-ben Vona Gábor, a párt akkori elnöke egy hosszú interjúban próbálta tisztázni az akkor néppártosodást zászlajára tűző Jobbikot a Forward című zsidó hetilapban. 

A felvétellel kapcsolatban lapunk megkereste Z. Kárpát Dánielt. Az alábbi kérdéseket tettük fel a Jobbik képviselőjének:

  • Mi a véleménye arról, hogy a tengerentúli lap – az Ön személyével alátámasztva vádjait – arról írt, hogy a Jobbik még mindig antiszemita párt?
  • Mit gondol, ronthatja az ellenzéki közös lista esélyeit a most (újra) előkerült karlendítős felvétel?

Cikkünket frissítjük, amint választ kapunk a párt alelnökétől.

Borítókép: Jakab Péter frakcióvezető, a Jobbik újonnan megválasztott elnöke (középen) beszél a párt budapesti tisztújító kongresszusát követő sajtótájékoztatón a Dürer Rendezvényházban 2020. január 25-én. Mellette balról jobbra Ander Balázs és Szilágyi György alelnökök, Szabó Gábor választmányi elnök, Z. Kárpát Dániel és Potocskáné Kőrösi Anita alelnökök, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, valamint Lukács László és Dudás Róbert alelnökök. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.