Elismerés a határt védő és menekülteket segítő polgárőröknek

Mind a migrációellenes fellépésben, az államhatár őrzésében, mind a háború ellen menekülők megsegítésében erőt, időt nem kímélve dolgoznak a polgárőreink. A civil szerveződés önkéntesei szabadidejükben segítik a biztonságos Magyarország megteremtését, a közbiztonság fenntartását.

2022. 04. 01. 15:39
Forrás: Forgács Renáta, Budapesti Polgárőr Szövetség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb köszönet és megbecsülés illeti a déli határon szolgálatot teljesítő, valamint az ukrán háború elől menekülőket segítő több ezer polgárőr munkáját – hangzott el az Országos Polgárőr Szövetség mai, online megtartott elnökségi ülésén. A testület emellett megtárgyalta és elfogadta – egyebek mellett – a polgárőrség elmúlt évi tevékenységéről szóló szakmai beszámolót is.

Bakonyi Ágnes, az OPSZ sajtófőnöke tájékoztatta a Magyar Nemzetet a részletekről. 

Védik az államhatárt

Másfél hónap telt el azóta, hogy egy kormányhatározat értelmében a polgárőrség fokozott szolgálatot lát el az ország déli határszakászának Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyei részén. A Határvédelmi Polgárőr Tagozat elnökség elé tárt jelentéséből kiderül, hogy az eltelt időszakban 

a helyi egyesületek és az ország belső megyéiből érkezett vendégpolgárőrök, a rendőrség közvetlen irányításával 30 750 órát teljesítettek. A 12 órás szolgálati váltásban résztvevő 3151 polgárőr 1848 határsértő és két embercsempész elfogásában működött közre. 

Fotó: OPSZ/Sebestyén Jenő

A jelentés szerint az ország mélységéből érkezett polgárőrökre motiválóan hat a megfelelő koordináció és ellátás, ezért egyre többen jelentkeznek határszolgálatra, van olyan egyesület, amely már visszatérőnek számít. Természetesen 

a két érintett határ menti megye polgárőrei teljesítették a legtöbb szolgálati órát, de mellettük kiemelkedő óraszámban vesznek részt a Jász-Nagykun megyéből, a Budapestről, a Fejér megyéből és a Tolna megyéből érkezett polgárőrök. 

A kormány felkérése, amely együtt jár a költségek fedezésével, április végéig tart.

Elnökségi elismerés

A beszámolót követően 

Túrós András elnök úgy fogalmazott, a polgárőrség győzelemre vitte a határvédelmet, hiszen békeidőben, civil önkéntesként gyakorlatilag harci feladatot látnak el. Mindezek alapján az elnökség kezdeményezte, hogy határozatban ismerjék el ne csak a déli határon teljesítő, de az ukrán menekülteket segítő polgárőrök munkáját is.

Az elnökségi ülés résztvevői megtárgyalták és elfogadták a 2021-es évről szóló szakmai beszámolót, amelyből egyebek mellett kitűnik, hogy az egész országot lefedő polgárőrség létszáma stabil, de további lépéseket kell tenni a fiatalok polgárőri szolgálatba történő bevonására. A polgárőrök tavaly több mint 9,8 millió szolgálati órát teljesítettek, ez 240 ezer órával több, mint 2020-ban. 

Az összes szolgálati óra 86,4 százalékát az önálló szolgálat adja, ami azt jelenti, hogy a kistelepüléseken a helyi biztonság megőrzésében nélkülözhetetlen a polgárőrség tevékenysége. Ugyancsak évről évre növekszik a déli határon teljesített rendőrséggel közös és az önálló szolgálati órák száma. 

A fokozottabb határszolgálat következtében a polgárőrök által végrehajtott intézkedések közül kiemelkedik a visszatartás, amely 170 százalékos növekedést mutat, ugyancsak növekedett a segítségnyújtások száma. A jelzésadásban ugyanakkor némi csökkenés tapasztalható, ennek oka a bűncselekmények számának viszonylagos alacsony szintje. 

Összegzésként elmondható, hogy a polgárőrség a koronavírus-járvány és a migrációs nyomás ellenére a szakmai feladatait sikeresen végrehajtotta, gazdálkodása jogszerű és áttekinthető.  

A dokumentumban szereplő számtalan statisztikai adat alátámasztja, hogy a polgárőrök az újabb és újabb kihívásokra gyorsan és sikeresen képesek reagálni.

Az elnökség tájékoztatót hallgatott meg az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság által az Országos Polgárőr Szövetség részére nyújtandó idei, bruttó ötvenmillió forint összegű támogatásról szóló szerződés előkészítéséről. Az országos rendőrfőkapitány elfogadta az OPSZ elnökének javaslatát a támogatás felhasználására vonatkozóan, így a szerződés megkötését követően az OPSZ negyvenmillió forintot technikai eszközök beszerzésére, a fennmaradó tízmillió forintot pedig az EDR rádiók éves forgalmi szolgáltatási díjára fordít.

Megvitatta a testület a Belügyminisztérium által átutalt kétszázmillió forintos többlettámogatás felosztását is. A támogatás jelentős részét formaruha-, valamint gépjárműbeszerzésre, illetve informatikai fejlesztésre fordítják.

Borítókép: A polgárőrök segítik az ukrajnai háború elől menekülőket is (Fotó: Forgács Renáta, Budapesti Polgárőr Szövetség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.