Hiába örül a bírósági győzelmeivel dicsekvő Juhász Péter

Nem mindenki számára egyértelmű, hogy milyen szinten is születtek az ítéletek, és van-e lehetőség további jogorvoslatra.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 04. 22. 14:58
Juhász Péter
Budapest, 2017. február 10. Juhász Péter, az Együtt elnöke pártja Évértékelõ füttykoncert elnevezésû tüntetésén az I. kerületi Attila út és Apród utca keresztezõdésében Orbán Viktor évértékelõ beszéde elõtt 2017. február 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balliberális médiát mostanság amiatt érdekli Juhász Péter, hogy bukott politikus bírósági győzelmeivel dicsekszik, azzal együtt, hogy nem mindenki számára egyértelmű, hogy milyen szinten is születtek az ítéletek, és van-e lehetőség további jogorvoslatra – írja legfrissebb cikkében a Tűzfalcsoport Blogstar oldal. 

A cikk szerint a a Magyar Helsinki Bizottsághoz köthető Fazekas Tamás ügyvéd képviseli a nemzeti ünnepeket rendszeresen füttyögéssel megzavaró korábbi kendermagos aktivistát.

A Tűzfalcsoport szerint kijelenthető, hogy a bíróságok jogerős döntései mindenkire kötelezők, de azok a bizonyított tényeken alapulnak, ezért a polgári perben megállapított tényállás nem jelenti azt, hogy bizonyos dolgok nem történtek meg, legfeljebb nem nyertek bizonyítást.

A Blogstar oldal azt is kiemeli, hogy sokszor közigazgatási, sőt büntetőjogi értelemben releváns esetek kapcsán kérik ki polgári bíróság véleményét a peres felek, akik így óhatatlanul egy polgári bíró, vagy polgári ügyszakon eljáró tanács szemüvegén keresztül látott „valóságot” látnak viszont az ítéletben. Ez a helyzet mind Juhász Péter, mind Jakab Péter több ügyében is.

Megjegyzendő, hogy a bíró nemcsak nem tévedhetetlen, de nem is minden esetben feddhetetlen. Magyarországon az elmúlt évtizedekben bírókkal szemben fegyelmi, szabálysértési és büntetőeljárások indultak. 

Az intézkedésre okot adó kötelezettségszegések között továbbra is az írásba foglalási és ügyintézési késedelmeket lehet kiemelni, de előfordult azonban olyan eset is, amikor a bírói hivatás tekintélyét sértő magatartás, illetve a bíró figyelmetlen munkavégzése szolgáltatott okot az írásbeli figyelmeztetés alkalmazására – írja cikkében a Tűzfalcsoport.

Az írás felidézi, hogy számos példa van arra, hogy csak évekkel később derül ki, téves volt a jogerős ítéletben rögzített tényállás. Az Egyesült Államokban több mint száz kivégzett elítéltről derült ki utóbb, hogy ártatlanul küldték a halálba. Az ítéleti tényállás tehát nem feltétlenül az igazságot, hanem a rendelkezésre álló adatokból levont következtetéseket rögzíti. 

Az egyik amerikai polgárjogi szövetség szerint az elmúlt negyven évben több mint százötven ember szabadult ki a siralomházból, miközben kivégzését várta, akiről időközben bebizonyosodott ártatlansága.

Példaként felidézik a Zeke László, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje által képviselt Burka Ferenc és fiának ügyét, akiknek korábban még a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság 45 millió forint kártalanítási összeget – 20 milliót idősebb Burkának, 25 milliót ifjabb Burkának – ítélt meg azon a címen, hogy ártatlanul töltöttek börtönben öt évet és nyolc hónapot. 

Legfrissebb fejlemény, hogy húsz évvel később, 2018-ben Burka Ferencet jogerősen kilenc év, fiát, ifjabb Burka Ferencet pedig hét év fegyházbüntetésre ítélték, és tavaly októberi hír, hogy az állam a tiszadadai Burka Ferenctől visszaköveteli a kifizetett összeget.

Zeke László, Burka ügyvédje szerint az állam már kicsúszott a határidőből. Ahogy elmondta, azzal, hogy a büntetőügyben kimondták a két férfi bűnösségét, a kártalanításról szóló polgári perben is megnyílt a perújítás lehetősége, de csak a büntetőügyben hozott jogerős ítélettől számított hat hónapon belül. Ez a határidő a Helsinki Bizottsághoz köthető ügyvéd szerint lejárt.

A Magyar Igazságügyi Akadémia szervezésében megvalósuló érzékenyítő kurzusok által a magyar bírák indokolatlanul közel kerültek egyes NGO-khoz, így a Magyar Helsinki Bizottsághoz – szögezi le a Tűzfalcsoport legújabb cikkében.

Az eredeti, teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Juhász Péter, az Együtt elnöke pártja Évértékelő füttykoncert elnevezésű tüntetésén az I. kerületi Attila út és Apród utca kereszteződésében Orbán Viktor évértékelő beszéde előtt 2017. február 10-én (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.