időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Közel hétmilliárd forintból épülnek okostantermek

Szabó Réka Zsuzsanna
2022.04.07. 12:18 2022.04.07. 14:44
Közel hétmilliárd forintból épülnek okostantermek

Közel hétmilliárd forinttal segíti a kormány az állami fenntartású köznevelési intézmények digitális tanulást támogató tereinek fejlesztését – jelentette be Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere. A támogatásnak köszönhetően a Klebelsberg Központ a konvergencia régió területén található 180 állami fenntartású köznevelési intézményben alakít ki okostantermeket.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar településrendszer elaprózottsága, az általános iskolai intézményhálózat változatos struktúrája ellenére a kormány igyekszik a tanulás-nevelés feltételeit azonos szinten megteremteni. Hozzátette: az oktatás-nevelés a Nemzeti alaptanterv nyomán elmozdult a klasszikus értékek irányába, ugyanakkor eszközeiben és módszereiben egy korszerű oktatási rendszerre törekszik a kormány.

A Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) finanszírozott program célja, hogy a jövő generációja számára a legmodernebb infokommunikációs eszközök és módszertanok felhasználásával olyan kollaborációs tantermeket hozzanak létre, amelyek elősegítik az érintett településeken található állami fenntartású intézményekben tanulók esélyegyenlőségét. Ezekben az iskolákban ugyanis jelentős számú hátrányos helyzetű gyermek tanul, és közülük kerül ki a legtöbb idő előtti iskolaelhagyó. Az okostantermek viszont a modern technikai eszközök és módszertanok segítségével növelhetik az interaktivitás mértékét, amivel könnyebben fenntartható a diákok figyelme és hatékonyabban tanulhatnak, az audiovizuális eszközök segíthetik a diákokat a tananyag rögzítésében, illetve rugalmasabbá tehetik az órákat, nagyobb mozgásteret adva a pedagógusnak és a tanulóknak egyaránt.

Az okostanterem kialakítása során a helyiségeket teljeskörűen felújítják, korszerűsítik az elektromos hálózatot, valamint kicserélik a nyílászárókat, a padokat és a bútorokat, emellett a tantermeket a többi között korszerű laptopokkal, vizuális eszközökkel, 3D nyomtatóval és lézervágóval szerelik fel.

Borítókép: illusztráció


 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.