Orbán Viktor átvette a mandátumát, Gyurcsány Ferenc nem + videó

Átvették megbízóleveleiket az április 3-i országgyűlési választáson országos listáról mandátumot szerzett képviselők a Parlamentben. Elsőként a Fidesz–KDNP közös listáját vezető Orbán Viktor vette át a dokumentumot. A baloldali összefogás listájáról ugyanakkor nem vette fel tegnap mandátumát Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc sem. Az ünnepségen Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke köszöntőjében azt emelte ki: noha a koronavírus-világjárvány és az orosz–ukrán háború miatt „intenzív időket” élünk, országszerte rendben zajlott le a választás.

Bákonyi Ádám
2022. 04. 20. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési választás múlt szombaton jogerőre emelkedett hivatalos végeredménye szerint a Fidesz–KDNP pártszövetség 48, a hatpárti (a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott) összefogás 38, míg a Mi Hazánk Mozgalom hat listás mandátumot szerzett. A megbízóleveleket Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elsőként a Fidesz–KDNP közös listáját vezető Orbán Viktornak adta át. A Fidesz–KDNP frakciószövetség listáján szereplők közül Gál Kinga (Fidesz) nem vette át mandátumát, Halász János (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) később veszi át megbízólevelét.

A baloldali összefogás listájáról ugyanakkor nem vette fel tegnap mandátumát Márki-Zay Péter (Párbeszéd), Dobrev Klára (DK), Karácsony Gergely (Párbeszéd), Jakab Péter (Jobbik), Gyurcsány Ferenc (DK), valamint a Jobbik további nyolc politikusa: Z. Kárpát Dániel, Brenner Koloman, Lukács László György, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter, Szabó Hajnalka.

A lista DK-s politikusai, Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Sebián-Petrovszki László, Varga Zoltán, Gréczi Zsolt, Kálmán Olga, Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán jelezte, később veszik át megbízólevelüket. Ugyancsak nem vette át mandátumát a Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László sem. Az április választás eredményeként a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata részéről Ritter Imre kedvezményes mandátumra lett jogosult, ő – a 11 nemzetiségi szószólóhoz hasonlóan – átvette az ünnepségen a megbízólevelét.

A megbízólevelek átadása előtt az Országház Kupolatermében Téglási András kiemelte: az NVB a törvényes határidőnél jóval hamarabb, április 14-re megállapította a választás eredményét, ez két nappal később, a Kúria döntése nyomán jogerőre is emelkedett.Nagy Attila pedig köszöntőjében azt emelte ki: noha a koronavírus-világjárvány és az orosz–ukrán háború miatt „intenzív időket” élünk, országszerte rendben zajlott le a választás és az azzal egy időben tartott népszavazás, az adatokat pedig gördülékenyen dolgozták fel az illetékes szervek.

Borítókép: A listás mandátumot szerzett képviselők átveszik megbízólevelüket (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.