Átvették megbízóleveleiket az országos listáról mandátumot szerzett képviselők

A Demokratikus Koalíció, valamint a Jobbik inkább bojkottálta az ünnepséget.

2022. 04. 20. 10:11
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az országgyűlési választás múlt szombaton jogerőre emelkedett hivatalos végeredménye szerint a Fidesz–KDNP pártszövetség 48, a hatpárti (a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd által alkotott) összefogás 38, míg a Mi Hazánk Mozgalom 6 listás mandátumot szerzett. 

A megbízóleveleket Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke és Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke elsőként a Fidesz–KDNP közös listáját vezető Orbán Viktornak adta át.

A Fidesz–KDNP frakciószövetség listáján szereplők közül Gál Kinga (Fidesz) nem vette át mandátumát, Halász János (Fidesz) és Nacsa Lőrinc (KDNP) később veszi át megbízólevelét.

Ezzel szemben a baloldai összefogás listájáról nem vette fel szerdán mandátumát Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, valamint Karácsony Gergely, akik korábban jelezték, hogy nem lesznek az Országgyűlés tagjai a következő ciklusban. Figyelemre méltó volt, hogy a Demokratikus Koalíció politikusai közül senki nem vette át a ma reggeli eseményen a megbízólevelét, így a pártelnök Gyurcsány Ferenc sem. Ugyancsak bojkottálták az eseményt a listáról mandátumot szerzett jobbikos képviselők, köztük Jakab Péter, a párt vezetője is.

A Fidesz–KDNP, valamint a baloldali összefogás mellett a Mi Hazánk Mozgalom listája érte még ez a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, a mandátumot szerzett politikusai közül pedig Toroczkai László pártelnökön kívül – aki feltételezhetően marad Ásotthalom polgármestere – mindenki átvette a megbízólevelét.

Az április választás eredményeként a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata részéről Ritter Imre kedvezményes mandátumra lett jogosult, ő – a 11 nemzetiségi szószólóhoz hasonlóan – átvette az ünnepségen a megbízólevelét. Ismert: az áprilisi országgyűlési választáson az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező választók egyéni választókerületük jelöltjére, valamint pártlistákra (illetve a nemzetiségi választók a nemzetiségi listákra) szavazhattak. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkezők pártlistákra szavazhattak levélben.

Borítókép: illusztráció

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.