Több ember meghalt egy vonatbalesetben Mindszentnél

Több ember meghalt és sokan megsérültek, amikor vonat elé hajtott egy kisteherautó Mindszentnél kedden reggel – közölték a rendőrség honlapján.

Forrás: MTI, Delmagyar.hu2022. 04. 05. 8:08
null
Mindszent, 2022. április 5. Kisiklott, felborult vonat Mindszent belterületén, a Déli utcai vasúti átjárónál 2022. április 5-én. Egy kisteherautó a sínekre hajtott, ahol a Szentesrõl Hódmezõvásárhelyre tartó motorvonattal ütközött. A vonat az ütközés erejétõl kisiklott és az árokba borult. A balesetben többen megsérültek és többen a helyszínen meghaltak. MTI/Donka Ferenc Fotó: Donka Ferenc
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baleset valamivel 7 óra előtt történt Mindszent belterületén, a Déli utcai vasúti átjáróban.

Egy kisteherautó a sínekre hajtott, ahol a Szentesről Hódmezővásárhelyre tartó motorvonattal ütközött. A vonat az ütközés erejétől kisiklott.

A balesetben többen megsérültek és a Délmagyar.hu információi szerint öten életüket vesztették.

A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére az utat teljes szélességében lezárták. A forgalmat a környező utcákra irányították.

Fotó: Police.hu

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint

az ütközés következtében a vonat kisiklott és az árokba borult.

A balesethez a hódmezővásárhelyi, a szentesi és a szegedi hivatásos, valamint a mindszenti önkéntes tűzoltókat riasztották. A műszaki mentést a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja. A helyszínre egy mentőhelikopter is kiérkezett.

A rendőrök a helyszíni szemle és a műszaki mentés idejére az érintett 4521-es utat teljes szélességében lezárták. A forgalom 9 órakor félpályán megindult.


Nem a mozdonyvezető hibázott

Biber Anett a Csongrád-Csanád megyei településen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, 

a Kiskunfélegyházáról Hódmezővásárhelyre tartó motorvonat vezetőjének alig maradt ideje fékezni, amikor az átjáróban váratlanul elé hajtott egy kisteherautó.

A fékhatás így már nem érvényesülhetett

 – fűzte hozzá.
A mozdonyvezető mindent az utasításoknak megfelelően tett, betartotta a pályaszakaszon érvényes 80 kilométer per órás sebességhatárt is. A biztosítóberendezés jól működött, a közút felé tiltó jelzést mutatott – tudatta a szóvivő.
A vonaton a vezetőn és a jegyvizsgálón kívül tizenketten utaztak. A mozdonyvezetőn kívül mindenki megsérült. 

A jármű az ütközés után csaknem 100 métert siklott, majd az oldalára borult. Az anyagi kár meghaladhatja a 100 millió forintot, a motorvonatot selejtezni kell - közölte Biber Anett.
A motorkocsit daruval emelik vissza a pályára és egy mozdonnyal vontatják el a helyszínről. A műszaki mentés miatt - várhatóan szerda reggelig – Szentes és Hódmezővásárhely között pótlóbuszok közlekednek – mondta a szóvivő. Hozzátette: a pályaszakaszt a vasútforgalom újraindulása után is csak csökkentett sebességgel használhatják majd a szerelvények.
Biber Anett felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly és idén jelentősen nőtt az átjárókban történő balesetek száma. 

2020-ban 62 ilyen baleset következett be, tavaly már 24-gyel több, ezek közül 16-ban halt meg valaki. Idén – a keddit is beleértve – 26 baleset történt.Több mint tíz éve valamennyi átjáróban történt balesetet a közúti közlekedésben részt vevők figyelmetlensége okozta - közölte a szóvivő.
A balesetet szenvedő kisteherautóban heten utaztak. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban az MTI-nek elmondta: a baleset helyszínére tíz mentőautó és egy mentőhelikopter érkezett. 
Közölte: a balesetben öt férfi a helyszínen életét vesztette, a mentők két férfit súlyos sérülésekkel - fej- és végtagsérülésekkel - kórházba szállítottak.

 A vonaton 11 utas szenvedett - jellemzően - zúzódásokat, őket megfigyelésre szintén kórházba vitték.
A szóvivő tájékoztatása szerint a baleset sérültjeit a szegedi, a szentesi, a hódmezővásárhelyi és a kecskeméti kórházakba vitték.

Borítókép: A kisiklott és felborult vonat Mindszent belterületén. (Fotó: MTI/Donka Ferenc)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.