Kétségbeesett kutatás az eltűnt barlangi búvár után Jósvafőn

Jelenleg is több tucat búvár kutat a tegnap eltűnt társuk után Jósvafőn, tudatta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat a közösségi oldalán. Az ismert járatokban nem találták meg. 25 éve halt meg ugyanott egy barlangi búvár.

2022. 04. 04. 12:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat jelentése szerint április 3-án, vasárnap délután tűnt el a barlangi búvár a Jósvafő határában nyíló Kossuth-barlangban. A feltáró merülés során a búvár tervezett merülése után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához. Az eltűntet biztosító merülőtársai az ismert járatokban nem találták meg.

A mentésben jelenleg ötvenen vesznek részt – a Magyar Barlangi Mentőszolgálat mellett a Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat és a Speleo Roznava (SK) barlangi mentői, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság, a katasztrófavédelem, a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat munkatársai, a Neptun Búvárklub és Mentőcsapat, az Amphora Búvárklub és számos magasan képzett, barlangi körülmények között végrehajtott merülésben tapasztalt mentőbúvár és segítő vesz részt.

A Nagy-Tohonya-forrás mögött húzódó Kosssuth-barlangot az 1950-es években tárták fel. 

A barlang végpontját sokáig a Reménytelen-szifon jelentette.

E járatot több évtizednyi kutatómunka után 2009-ben úszták át az Amphora Búvárklub kutatói. Az áttörés után képződményekben gazdag légteres termek és további víz alatti járatok növelték a barlang ismert hosszát, ami ma meghaladja az 1500 métert, míg vertikális kiterjedése a 60 métert.

A vasárnapi feltáró merülés során a 3. szifon járatait kutatták a feltáró búvárok. Az eltűnt búvár keresése jelenleg is tart.

A mentést nehezíti, hogy a barlang ezen része nagyon szűk, és jelenleg a járatokat kitöltő vízben a felkeveredett agyag miatt gyakorlatilag nincs látótávolság.

A legutóbbi, hajnalban véget ért másfél órás merülés résztvevői a barlang jelenleg ismert végpontja környékén, –40 méter mélyen azt tapasztalták, hogy a járat korábbi átjárhatósága megszűnt, a járatban a rossz látási viszonyok közti tájékozódást segítő vezetőkötél teljesen beágyazódott az agyagba.

Jelenleg előkészületek zajlanak, a mentőbúvárok és a barlangi mentők a további kutató merülésekre készülnek. A délelőtti órákban újabb mentőerők érkeztek a barlanghoz.

Huszonöt éve már meghalt egy búvár

1997. július 9-13. - A Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulat tagjai Jósvafőn, a Kossuth-barlang feltérképezésén dolgoztak, amikor egyikük - aki búvárfelszereléssel a mélybe ereszkedett - eltűnt. A
barlangászt két nap múlva holtan találták meg egy igen nehezen megközelíthető, vízzel telt szifonban 32 méteres mélységben. A holttestet további kilencven órás megfeszített munka után sikerült
csak kiemelni.

Borítókép: A Kossuth-barlang bejáratánál a kutató barlangászok (Fotó: Rózsa Sándor/Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.