időjárás 32°C Pál 2022. június 30.
logo

Benkő: Ez a nap a legalkalmasabb felidézni őseinket, hőseinket

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.05.21. 18:14 2022.05.21. 20:55
 Benkő: Ez a nap a legalkalmasabb felidézni őseinket, hőseinket

– Olyan katonákra van szükség, akik lojálisak, elkötelezettek az ország érdekében – mondta a leköszönő honvédelmi miniszter.

– Ez a nap bizonyítja, hogy egy célért, a szabadságért képesek összefogni és áldozatot hozni a magyar emberek – mondta a honvédelmi miniszter a honvédelem napján tartott ünnepségen Budapesten szombaton.

Benkő Tibor a budai Várban, a Dísz téren tartott rendezvényen felidézte: 

1849. május 21-én már a magyar zászló lobogott Buda várában, Magyarország, a magyar emberek fővárosa visszakerült magyar kézbe.

– A magyar honvédelem napja egy olyan kiemelt esemény, amikor megemlékezünk a hősökről, az áldozatokról és mindazokról, akik életüket és vérüket áldozták Magyarországért, a magyar emberek békéjéért és szabadságáért – mondta.

Benkő Tibor kiemelte, ez a nap a legalkalmasabb felidézni őseinket, hőseinket és mindazokat, akik építették az ország, a nemzet sorsát. Ez a nap hűen tükrözi a magyar katona eszmeiségét.

Mint mondta: Görgei Artúr tábornok és a zalai 47. zászlóalj katonája, aki kitűzte a magyar lobogót a budai Várban, mindketten egy olyan hadseregben szolgáltak, amelyre Európa és a világ is felfigyelt, és amely beírta magát a történelembe.

Benkő Tibor kiemelte: mindig is voltak, vannak és a jövőben is szükség van példaképekre, akiket a katonák követhetnek, akiket követniük kell. Szükség van továbbá arra, hogy a katonák és valamennyi polgár elkötelezettek, elhivatottak legyenek a nemzet, az ország érdekében.

Ha ez az erő egyesül, akkor nincs, aki útjukba álljon

– jelentette ki.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett, hogy 2016-ban azért dolgozták ki a honvédelmi és haderőfejlesztési programot, hogy a Magyar Honvédség a térség meghatározó erejeként képviselje Magyarországot.

Ez a program biztosítja, hogy legyenek modern, korszerű eszközök, de azt is, hogy olyan emberek szolgáljanak a Magyar Honvédségben, akik fontosnak tartják hazájuk boldogulását, fejlődését. Olyan katonákra van szükség, akik lojálisak, elkötelezettek az ország érdekében – szögezte le.

A posztjáról távozó miniszter azt kérte: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a jelenben és a jövőben is legyenek példaképek a társadalomban, és úgy szolgálják a nemzetet, a béke fenntartását.

A megemlékezés végén koszorúkat helyeztek el a Honvéd-szobornál, majd a résztvevők a Dísz térről átvonultak az Esztergomi rondellához, ahol ünnepélyes zászlófelvonással, a katonai hagyományőrzők ágyúlövéssel emlékeztek meg a honvédelem napjáról.

Délután Görgei Artúr, a szabadságharc hadvezérének sírjánál tartanak megemlékezést. Az ünnepségen részt vett még mások mellett Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka, Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a katonai alakulatok vezetői, továbbá diplomaták, a katonai attasétestület tagjai, valamint civil szervezetek képviselői.

A magyar katonáknak 1849. május 21-én, a tavaszi hadjárat végén három hétig tartó ostrom után sikerült visszaszerezniük a budai Várat. Ennek emléket állítva, 1992 óta május 21. a honvédelem napja.

Borítókép: Benkő Tibor (Fotó: Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.