Emlékérméket bocsátott ki az Magyar Nemzeti Bank az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára

Az Aranybulla kiadásának 800. évfordulója alkalmából tízezer forint névértékű miniarany és ötezer forint névértékű, az Aranybulla pecsétjének eredeti méretével azonos színesfém emlékérméket bocsátott ki pénteken Esztergomban a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Forrás: MTI2022. 05. 20. 14:41
null
Székesfehérvár, 2022. április 24. II. András királyi aranypecsétje, amelyrõl a 31 pontból álló Aranybulla a nevét kapta, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2022. április 24-én. II. András 800 évvel ezelõtt ezen a napon, a hagyomány szerint a székesfehérvári Csúcsos-hegyen hirdette ki az Aranybullát, a rendi állam magyar jogrendszerének legfõbb tartóoszlopává váló oklevelet. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Endrődy Zoltán iparművész által tervezett két emlékérme két önálló kibocsátás eltérő érmeképpel, a magyar emlékérme-kibocsátások körében kuriózumként azonban az arany emlékérme a színesfém emlékérme előoldalára, mintegy függőpecsétként ráilleszthető közölte az MTI-vel pénteken a jegybank.

Mint az MNB emlékeztet, az Aranybulla a magyar történelem egyik legismertebb dokumentuma, amely nevét aranypecsétjéről kapta. Az 1222 tavaszán II. András magyar király által kiadott oklevél Magyarország jogtörténetének kiemelkedő emléke, a magyar történeti alkotmány jelképe – hangsúlyozták.

A most kibocsátott miniarany emlékérme előlapján, körvonal által határolt középmezőben, a kizárólag II. András király aranybulláján használt országcímer modern ábrázolása látható. Az előlap szélén, félköriratban, fent – pontokból és keresztből álló motívumok között – a Magyarország felirat, a 10 000 értékjelzés és a forint felirat láthatók.

A miniarany emlékérme hátlapján, a körvonal által határolt középmezőben az Aranybulla modern kivitelű, körirat nélküli uralkodóábrázolása kapott helyet. Az uralkodóábrázolás két oldalán olvasható évszámok: az 1222 az Aranybulla kiadásának, a 2022 az emlékérmék kibocsátásának évére utalnak.

A verési évszám alatt olvasható a BP. verdejel. A hátlap szélén, köriratban egy-egy keresztmotívummal elválasztva , a II. András aranybullája felirat jelenik meg. A hátlap szélén, lent, az uralkodóábrázolástól balra az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható.

Az arany emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,50 gramm, átmérője 11 mm, széle sima, összesen tízezer darab verdefényes kivitelben készíthető.

A színesfém emlékérme előlapján, a középmezőben oklevél-ábrázolás látható, a megsemmisült Aranybulla legkorábbi hitelesített másolata szövegrészletével és az eredeti Aranybulla országcímeres oldalt megjelenítő függőpecsétjével.

Az oklevél-ábrázolás fölött, középen, két sorban az 5000 értékjelzés és a forint felirat olvasható, az oklevél-ábrázolás alatt, bal oldalon a BP. verdejel, jobb oldalon az emlékérmét tervező Endrődy Zoltán iparművész mesterjegye látható. Az előlap szélén, körvonallal határolva, fent a Magyarország félkörirat olvasható, lent kilenc keresztmotívum látható.

A színesfém emlékérme hátlapján, körvonallal határolt középmezőben az eredeti Aranybulla függőpecsétjének az uralkodót ábrázoló oldala jelenik meg. A függőpecsét ábrázolásába illesztve, az uralkodó alakjától balra az Aranybulla kiadási évére utaló 1222, jobbra az emlékérme kibocsátásának évére és az Aranybulla kiadásának 800. évfordulójára utaló 2022 évszám olvasható.

A hátlap szélén, körvonallal határolt köriratban – egy-egy keresztmotívummal elválasztva –, fent a II. András, lent az Aranybullája felirat olvasható.

A színesfém emlékérme réz (63 százalék) és nikkel (37 százalék) ötvözetéből készült, súlya 117,5 gramm, átmérője 67 milliméter (az Aranybulla eredeti pecsétjének méretével azonos átmérőjű), széle sima, összesen tízezer darab patinázott kivitelben készíthető.

Az arany és színesfém emlékérmék péntektől megvásárolhatók az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. üzletében, valamint webáruházában.

Borítókép: II. András királyi aranypecsétje, amelyről a 31 pontból álló Aranybulla a nevét kapta, a székesfehérvári Szent István Király Múzeumban 2022. április 24-én. II. András 800 évvel ezelőtt ezen a napon, a hagyomány szerint a székesfehérvári Csúcsos-hegyen hirdette ki az Aranybullát, a rendi állam magyar jogrendszerének legfőbb tartóoszlopává váló oklevelet. (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.