„Ha az intézményeink elvesznek, emlékké válunk”

Kató Béla püspök szerint az origó látszólag kimozdult a helyéből. Krisztus azonban változatlanul szilárd pont.

Magyar Nemzet
Forrás: hirado.hu2022. 05. 20. 10:08
KATÓ Béla
Marosugra, 2022. április 10. Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke áldást mond a közadakozásból és a magyar kormány támogatásával felújított marosugrai református templomban tartott hálaadó istentiszteleten 2022. április 10-én. MTI/Kiss Gábor Fotó: Kiss Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ apokaliptikus állapotára senki semmi más megoldást nem tudunk adni, csakis a Krisztusban való hitet. Mi erre próbáljuk tanítani egymást, hozzá próbáljuk magunkat kapcsolni, nélküle nem lehet. Miben bízhatnánk? Körülöttünk látszólag minden felbomlóban van, az origó kimozdult a helyéből. Krisztus azonban változatlanul szilárd pont

– hangsúlyozta az erdélyi református egyházkerület püspöke, akit a Gyulafehérváron és Nagyenyeden megrendezett református egység napjáról és a Kárpát-medencében való megmaradásról kérdezett a Híradó.hu. Kató Béla a református egységnap kapcsán kiemelte: meg kell becsülni az ilyen lehetőségeket, a 90-es évek előtt ugyanis egyáltalán nem volt mód a találkozóra, aztán jött a járvány és most meg itt a háború, ami annyira a máról a holnapra élésre kényszeríti a híveket, hogy a jövőbeni lehetőségeket kétségessé teszi. Mint mondta, a félelem sok esetben arra készteti az embert, hogy tömörüljön, egyedül félni valahol, átvészelni nehezebb, mint közösségben, tömegben lenni. Éppen ezért úgy véli, az emberek a háborús vész alatt is keresik a támaszt, a menedéket.

Az erdélyi magyarság helyzetére térve a püspök úgy fogalmazott: nincs más lehetőség, csakis az iskola és a templom építése és megtartása, amelynek a magyarság immáron száz éve a bűvkörében él. 

– Ha valaki egyáltalán valamilyen jövőt képzel itt Erdélyben, akkor nincs más esélye, mint ezeket a nagyon jól meghatározott kereteket kell megtartania és újból és újból feltöltenie. Ha nincs anyanyelvi oktatás, nincs magyar nyelvű református egyház. Ha valahol megszűnik az iskola, akkor ott már csak idő kérdése és megszűnik az egyház is

mutatott rá. A mi ötszáz éves múltunk – folytatta – folyamatosan arra tanított bennünket, hogy az ismeretünket, önazonosságunkat az anyanyelvünkön szerezzük meg. Az elmúlt tíz évben a magyar kormány támogatásával megpróbáltuk bepótolni a korábbi idők ránk mért lemaradásait. Óvodákat, iskolákat, egyetemeket és más, kulturális intézményeket újítottunk meg, illetve újakat is létrehoztunk – részletezte Kató Béla. 

Mint fogalmazott, 

az erdélyi magyarság csak az intézményein keresztül tud megmaradni. Nincs más esélyünk. Ha azok elvesznek, emlékké válunk.

A teljes interjú IDE kattintva érhető el.

Borítókép: Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke áldást mond a közadakozásból és a magyar kormány támogatásával felújított marosugrai református templomban tartott hálaadó istentiszteleten. (Fotó: MTI/Kiss Gábor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.