időjárás 9°C Aurél 2023. október 5.
logo
Az európai integráció egy közös felelősség

Két év szünet után újra jogi beszélgetéseket tartottak

Kovács Gábor
2022.05.27. 16:03 2022.05.27. 16:27
Két év szünet után újra jogi beszélgetéseket tartottak

Az Alkotmánybíróság elnöke és a Kúria elnöke is előadást tartott pénteken a jogi beszélgetések rendezvénysorozaton, melyet a Covid miatt két év szünet után rendeztek meg újra Kaposváron. A megyeszékhely évtizedek óta biztosít helyszínt az ország legnívósabb jogi fórumának.

– Zseniális ötlet volt az 1990-es évek elején létrehozni a kaposvári jogi beszélgetéseket – indította előadását Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, aki szerint az EU-ban mintha másodlagossá kezdene válni a tagállami alkotmánybíróságok szerepe, holott eddig meghatározó feladatuk volt. Az uniós integráció olyan, mint a kerékpár: ha nincs mozgásban, akkor eldől – idézte a mondást. Azonban egy ellenmozgás is megindult.

– A lopakodó föderalizmus kiváltotta a tagállami alkotmánybíróságok aktivitását, mert ők a nemzeti alkotmányok őrei – emelte fel szavát. – Az európai integráció a közös felelősségünk, és a jövő nagy kérdése, hogy a nemzeti önazonosság hogyan őrizhető meg. A viszony sohasem lehet ellenséges, hiszen a párbeszéden alapul.

Bánáti János. Forrás: Mediaworks

Tavaly nagyon sok jogegységességi döntést hozott a Kúria, hangsúlyozta előadásában Varga. Zs. András, a Kúria elnöke, aki a jogegységesség és az alkotmányosság kapcsolatáról beszélt. Azt is felidézte, hogy 21 éve volt először vendége a kaposvári jogi beszélgetéseknek. A rendkívüli jogrend segített túlélni az elmúlt két évet, mert biztonságot adott – hangsúlyozta köszöntőjében Szita Károly polgármester, aki hozzátette: a rendkívüli jogrend gyakorlójának azonban magába kell néznie, hogy jól használja-e, de erre eddig nem volt panasz. A jogi konferencián részt vett Senyei György, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Neszményi Zsolt somogyi kormánymegbízott. Az érdeklődők Ződi Zsolt, a Jogtudományi Intézet kutatójának előadását is meghallgathatták arról, hogy a jövőben a robotok jogi személynek számítanak-e majd.

Borítókép forrása: Mediaworks

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.