„Nagyon remélem, hogy nem történik meg a fogaskerekű bezárása”

Pokorni Zoltán, a XII. polgármestere kerület lapunk megkeresésére hangsúlyozta, hogy a jelenleg a kerület hegyvidéki részét és a Városmajort összekötő fogaskerekű megújítása és meghosszabbítása nagyon időszerű lenne, ugyanakkor idén februárban lejárt ennek a munkálatnak az építési engedélye. A fővárosi vezetés pedig elmulasztotta ennek meghosszabbítását.

2022. 05. 01. 6:50
20200911 MN Budapest Pokorni Zoltán XII. kerület polgármester FIDESZ Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon remélem, hogy nem történik meg a fogaskerekű bezárása

– emelte ki a Magyar Nemzet megkeresésére a XII. kerület polgármestere, reagálva arra, hogy a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) Facebook-posztjában pár nappal ezelőtt azt írta: a BKK apránként készíti elő a fogaskerekű vasút bezárását. A VEKE hozzáteszi: azért, hogy a zajterhelés csökkenjen, és hogy ne járjon fölöslegesen a fogaskerekű, lenne jó a rekonstrukció, és mint írják, erre ott vannak a kész tervek, de két és fél éve nem csináltak vele semmit. Pokorni Zoltán szerint az igaz, hogy a hajnali órákban alig szállít utasokat a fogaskerekű. Ugyanakkor úgy fogalmazott: megújítása és meghosszabbítása nagyon időszerű, az ideális az lenne, ha a Széll Kálmán tértől a Normafáig szállítaná az utasokat. Ráadásul a tervek szerint is ezen a részen hosszabbítanák meg a fogaskerekű vonalát, hogy a buszjáratoktól tehermentesíteni lehessen Budapest leglátogatottabb kirándulóhelyét, amelyet így mindössze 17 perc alatt el lehetne érni a 2-es metró végállomásától.

Ehhez persze az is kell, hogy új szerelvények és új sínpályák legyenek

– emelte ki Pokorni Zoltán. Látható, hogy a fogaskerekű pályája rendkívül rossz állapotban van, egyre gyakoribbak a teljes pályazárral járó karbantartások a vonalon. A XII. kerület polgármestere elmondta azt is: a felújítási terveket még Tarlós István főpolgármester idejében készítették el, de a baj az, hogy ennek lejárt a határideje idén februárban. Úgy tudni, a 2017-ben indított projekt végleges építési engedélye mindössze öt évig hatályos. A BKK-nak egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt még annak lejárta előtt három évvel meghosszabbítani, de ezt a lehetőséget elmulasztották. 

Erre időben felhívtuk Karácsony Gergely és a BKK figyelmét

 

– hangsúlyozta Pokorni Zoltán. Mint ismert: még tavaly decemberben, Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője még tavaly decemberben felhívta a határidőre a BKK vezetésének figyelmét. A XII. kerület polgármestere pedig levélben értesítette Karácsony Gergelyt arról, hogy kifuthatnak az időből. Pokorni Zoltán elmondta, hogy Karácsony Gergely válaszában úgy fogalmazott, hogy ne aggódjon, a járvány miatt meghosszabbodtak az építési engedélyek határidői, de a XII. kerület polgármestere felhívta a figyelmet, hogy a kötöttpályás, vasúti fejlesztésekre ez a kitétel nem vonatkozik.

Sajnálatos módon ezeket a terveket újra el kell készíteni

 – tette hozzá a XII. kerület polgármestere. Ennek fényében érdekes, hogy tegnaptól ismét közlekedik a fogaskerekű, ezzel egy időben a Budapesti Közlekedési Központ ezen a vonalon is bevezeti az igényvezérelt szolgáltatást. A BKK közleménye szerint a járat menetrendje és üzemideje nem változik, de hajnalban és a késő esti órákban csak akkor és azon a szakaszon közlekedik, amelyet előzetesen megrendeltek. Mint írják, az új szolgáltatásnak köszönhetően az alacsony forgalmú időszakokban csökken a környék zajterhelése.

Borítókép: Pokorni Zoltán (Fotó: Mirkó István)

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.