időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Kicsúszott a határidőből a főváros

Magyar Nemzet
Forrás: INDEX.HU
2022.03.30. 19:28 2022.03.30. 20:00
 Kicsúszott a határidőből a főváros

Hatalmas hibát követhetett el Karácsony Gergely és az általa a BKK felügyelőbizottságának élére diploma nélkül kinevezett Hajnal Miklós, amikor többszöri figyelmeztetés ellenére is hagyták lejárni a fogaskerekű felújításához megszerzett építési engedélyt – írja az Index. A lap szerint

 a projekt így éveket késhet és több száz millió forinttal is megdrágulhat. 

Az Index kiemeli, hogy az eset Hajnal Miklósnak különösen kellemetlen lehet a kampány hajrájában, mert a fogaskerekűt éppen annak a XII. kerületnek a lakói használják, amelyben a momentumos politikus indul a választásokon, aki egyébként többször is valótlanul állította azt, hogy közgazdász, sőt még egy oxfordi diplomáról is szóltak a hírek , amit soha nem szerzett meg.

A lap emlékeztetett: februárban lejárt a XII. kerület hegyvidéki részét és a Városmajort összekötő fogaskerekű felújításának és meghosszabbításának építési engedélye, amelyet már 2017-ben megszerzett a vonal felújítását előkészítő Tarlós István-féle városvezetés. Úgy tudni, a végleges építési engedély azonban mindössze öt évig hatályos. A BKK-nak egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt még annak lejárta előtt 3 évvel meghosszabbítani, de az Index úgy tudja, hogy ezt a lehetőséget elmulasztották.

Az Index információi szerint Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezetője még tavaly decemberben felhívta a határidőre a BKK vezetésének figyelmét. Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere a lap megkeresésére megerősítette, levélben értesítette Karácsony Gergely főpolgármestert arról, hogy kifutnak az időből. Úgy tudni, Karácsony azzal magyarázkodott, hogy a járvány miatt meghosszabbodtak az építési engedélyek határidői, de a XII. kerület polgármestere szerint a kötöttpályás, vasúti fejlesztésekre nem vonatkozik a hosszabbítás.

A Metropol kiemeli, hogy a fogaskerekű pályája rendkívül rossz állapotban van, és egyre gyakoribbak a teljes pályazárral járó karbantartások. A tervek szerint a fogaskerekű vonalát a Széll Kálmán tértől a Normafáig meghosszabbították volna, hogy tehermentesíteni lehessen a buszjáratoktól Budapest legnépszerűbb kirándulóhelyét.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a Fővárosi Közgyűlésben 2021. november 24-én (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.