Négy fiatalt gyanúsítanak a Dohány utcai zsinagógánál történt garázdaság miatt

Négy, láthatóan részeg budapesti fiatal náci karlendítéssel, szeméttároló-rugdosással, falra vizeléssel okozott botrányt május 1-jén kora reggel a Dohány utcai zsinagógánál. A BRFK egy kamerafelvétel alapján elfogta a fiatalokat, akik ittasságukkal magyarázták tettüket.

2022. 05. 04. 12:03
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalapozottan gyanúsítható négy budapesti fiatal a Dohány utcai zsinagógánál vasárnap kora reggel történt csoportos garázdasággal – közölte szerdai sajtótájékoztatóján a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője.
Csécsi Soma alezredes ismertetése szerint 

a 16, 20, 21 és 22 éves fiatalok beismerték a bűncselekmény elkövetését, tettüket mindannyian megbánták és ittasságukkal magyarázták.Kamerafelvétel készült arról, ahogy a négy fiatal a zsinagóga előtt randalírozott, egyikük belerúgott a kerítésbe, társa egy kukába. A láthatóan részeg fiatalok egyike a felvétel szerint náci köszöntést, Sieg heil!-t kiabált, míg ketten náci karlendítést mutattak be. A videón az is látható, hogy szemetesből kiszedett sörösdobozzal dobják meg az épületet, majd ketten levizelik a zsinagógát.
A szóvivő elmondta: BRFK az ügyben hivatalból rendelt el nyomozást csoportosan elkövetett garázdaság miatt, akkor még ismeretlen tettesek ellen. Két napon belül azonosították a fiatalokat, akiket kedden gyanúsítottként hallgattak ki.
A náci jelképekre vonatkozó újságírói kérdésre Csécsi Soma azt mondta, hogy az ügyben csoportosan elkövetett garázdaság miatt folyik az eljárás, mert a fiatalok magatartása alkalmas volt arra, hogy másokban riadalmat vagy megbotránkoztatást keltsen. A nyomozóhatóság vizsgálja, hogy más bűncselekmény, például gyűlöletbeszéd megvalósult-e.

Három évet is kaphatnak

A Btk. szerint aki olyan kihívóan közösségellenes, erőszakos magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. 

A büntetés azonban bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha a garázdaságot csoportosan, a köznyugalmat súlyosan megzavarva követik el.

Borítókép: A képet az Élhető Erzsébetváros nevű Facebook-csoport egyik tagja készítette videóból (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.